instant fap

Osmanović: Dogovorili smo zajednički nastup na izborima s SBB-om, za Mostar još nije kasno

Osmanović: Dogovorili smo zajednički nastup na izborima s SBB-om, za Mostar još nije kasno

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke kazao je da su usaglašeni principi zajedničkog nastupa na lokalnim izborima s SBB-om, koji podrazumijevaju međusobnu podršku za pozicije načelnika u FBiH.

“Na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke usvojili smo principe o saradnji i zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima sa SBB-om. Usvojeni su i dodatni kriteriji i smjernice kadrovske politike SDA za lokalne izbore u pogledu predlaganja kandidata za načelnike općina i općinske vijećnike”, kazao je Osmanović.

Principi koji su dogovoreni su da tamo gdje je SDA na izborima 2012. godine imala načelnika, u tom mjestu ponovo kandiduje svog predstavnika, kojeg će podržati i SBB-a i obratno.

Tako će, već je izvjesno u Općini Stari Grad u Sarajevu i Goraždu SBB predložiti svog kandidata, kojeg će podržati i SDA.

Za općine gdje ni SDA ni SBB nisu imali izabrane načelnike, naknadno će biti dogovoreno čiji kandidat će biti nominovan.

Osmanović je kratko prokomentarisao i pitanje Mostara, odnosno neuspiješan pokušaj poslanika u Predstavničkom domu PS BiH da usvoji izmjene Izbornog zakona koje se odnose na Mostar.

“Pitanje Mostara je krupno i složeno, jer je teško pronaći pravedno rješenje. Ono što se jučer dešavalo na zasjedanju Predstavničkog doma PS BiH mi razumijemo kao ozbiljan prijedlog političkih stranaka da se zaista kreće u pravcu rješavanja tog problema. Smatram da će uskoro uslijediti niz razgovora političkih stranaka kako bi pronašli najbolje rješenje”, istakao je Osmanović.

On je dodao da se značajno kasni s rješenjem pitanja Mostara, ali da postoji još uvijek šansa za dogovor.

Kratko se osvrnuo i na problem neobjavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH, naglasivši da to jedino mogu riješiti direktor Agencije za statistiku BiH i njegovi zamjenici, koji i nose punu odgovornost i eventualne posljedice ukoliko se rezultati ne objave u zakonski predviđenom roku.

KOMENTARI