instant fap

BiH pomagala SAD-u u tajnim hapšenjima nakon 11. septembra

BiH pomagala SAD-u u tajnim hapšenjima nakon 11. septembra

BiH se nalazi među 54 zemlje koje su pomagale SAD u operacijama tajnog pritvaranja i rendicije nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, navodi se u izvještaju nevladine organizacije “Incijativa za pravdu otvorenog društva”.

U izvještaju su SAD optužene da su tokom ovih operacija pribjegavale torturi i drugim zlostavljanjima čime su prekršili domaće i međunarodne zakone.

Prema izvještaju pod nazivom “Globalna tortura: Tajna pritvaranja Centralne obavještajne agencije (CIA) i vanredna rendicija”.

Među zemlje koje su u izvještaju pomenute kao pomagači SAD u tajnim pritvaranjima i operacijama rendicije su i Afganistan, Albanija, Hrvatska, Makedonija, Alžir, Australija, Austrija, Azerbejdžan i Belgija.

U ovoj grupi su i Kanada, Kipar, Češka, Danska, DŽibuti, Egipat, Etiopija, Finska, Gambija, Gruzija, Njemačka, Grčka, Island, Indonezija.

Iran, Irska, Italija, Jordan, Kenija, Libija, Litvanija, Malavi, Malazija, Mauritanija, Maroko, Pakistan, Poljska, Portugal, Rumunija, Saudijska Arabija, Somalija, Južna Afrika, nalaze se na listi.

U ovoj grupi su i Španija, Šri Lanka, Švedska, Sirija, Tajland, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija, Uzbekistan, Jemen, i Zimbabve.

“Incijativa za pravdu otvorenog društva” ističe da su SAD tokom administracije bivšeg predsjednika Georga Busha svjesno slale osumnjičene teroriste u zemlje ozloglašene po torturi, poput Egipta i Sirije.

Ovaj oblik slanja osumnjičenih u inostranstvo dobio je naziv “vanredna rendicija”.

Nakon preuzimanja dužnosti američkog predsjednika Barack Obama saopštio je da će SAD okončati praksu mučenja osumnjičenih terorista, ali je vanredna rendicija i dalje ostala element strategije u borbi protiv terorizma

KOMENTARI