instant fap

BiH preuzima od Belgije predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope

BiH preuzima od Belgije predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope

Bosna i Hercegovina preuzet će od Belgije predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope 19. maja, a pripreme za to protiču u najboljem redu.

vijece-europe

Tim povodom generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland kazao je u razgovoru za Fenu da je članstvo BiH u Vijeću Evrope značajna stvar, te naglasio da sa zadovoljstvom očekuju dan kada će BiH postati predsjedavajuća Komiteta ministara.

BiH se ozbiljno priprema da bi odredila prioritete koje će promovirati zajedno sa zajedničkim prioritetima koji su definirani tokom prethodna dva mandata – rekao je Jagland.

Podsjetio je da je prošlo 13 godina otkada je BiH postala članica Vijeća Evrope, te da su se od tada desile mnoge pozitivne promjene, kao što su pomirenje do kojeg je došlo nakon rata u BiH, zatim izgradnja funkcionalne države, unapređenje regionalne saradnje i proces evropskih integracija.

Međutim, ocijenio je da treba još dosta toga da se uradi da bi se u BiH osigurala demokratska sigurnost i stabilnost.

“Također smo svjesni ogromnih izazova s kojim će se novoizabrane vlasti morati suočiti da bi preokrenule sadašnju ekonomsku situacijui poboljšale socijalne uvjete za bh. građane” kaže Jagland.

U Vijeću Evrope očekuju brzo formiranje nove vlasti u BiH te je Jagland ponovio da će novoizabrane vlasti imati podršku i pomoć Vijeća Evrope prilikom suočavanja s ovim izazovima.

U pogledu procesa evropskih integracija BiH Jagland podsjeća da samo Evropska unija donosi odluke u vezi  s procesom priključivanja novih zemalja, ali također ističe da Vijeće Evrope i zemlje članice EU blisko sarađuju o mnogim pitanjima.

“Ta saradnja uključuje i proces primanja u punopravno članstvo EU novih država članica, posebno imajući na umu konvencije Vijeća Evrope, mehanizme nadziranja i programe podrške za ove zemlje” pojašnjava Jagland.

Smatra da će uspješno predsjedavanje BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope sigurno biti pozitivan znak za EU i potvrdit će spremnost BiH da napreduje na putu reformi.

Uspješno predsjedavanje također će, kaže Jagland, predstavljati značajan pokazatelj sposobnosti BiH da provede reforme neophodne za jačanje funkcionalnosti institucija i efikasnosti vlada na svim nivoima države.

“Da bi BiH postala prosperitetna i stabilna zemlja bit će potrebno ustavno i pravno uređenje koje će svim njenim građanima omogućiti ravnopravnost i pravo da se na izborima kandiduju za najviše državne funkcije”, istakao je generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland.

Upozorio je da se ne smije zaboraviti da BiH ima pravnu obavezu da provede presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”.

“Potvrđujem našu spremnost da u tom procesu pružimo podršku bh. vlastima. Uspješna saradnja i napredak koji budu postignuti u slučaju “Sejdić i Finci” sigurno će doprinijeti uspješnijem predsjedavanju BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope” zaključio je Jagland u razgovoru za Fenu.

KOMENTARI