instant fap

BiH prijeti gubitak tržišta Republike Hrvatske

BiH prijeti gubitak tržišta Republike Hrvatske

Gavran pojašnjava da su posljedice mogle biti i pozitivne da su institucije BiH na vrijeme uradile ono što je traženo od njih.

‘Granica EU bi se približila BiH, izvoz bi bio olakšan, a naše tržište bi bilo djelomično zaštićeno carinskim opterećenjima na određene proizvode koje trenutno uvozimo bez carina iz Republike Hrvatske’, dodao je, prenosi Fena.

Nažalost, ocijenio je Gavran, bh. institucije su predugo čekale i još nisu ispunjeni uvjeti za izvoz većine proizvoda, posebice onih biljnog i životinjskog porijekla u EU.

‘Prijeti nam gubitak tržišta Republike Hrvatske’, zaključio je.

U pregovorima između Hrvatske i EU dogovorena su samo dva granična prijelaza s bh. strane za izvoz proizvoda, prvenstveno, animalnog porijekla, a to su Bosanska Gradiška i Bijača.

BiH u tom procesu određivanja broja tzv. BIP-ova, tvrdi Gavran, nije pravovremeno reagirala te smo sada u fazi da možemo biti ‘sretni ‘, ako dobijemo i treći BIP.

‘Potrebno nam je mnogo više od tri BIP-a’, dodao je.

Ipak, nije sve crno. U posljednjih godinu dana učinjeno je dosta toga.

Institut za akreditiranje BiH  je potpisao Sporazum s Evropskom akreditacijom i sada su naša akreditirana tijela i izvještaji priznati u mreži Evropske akreditacije.

Ispunjeni su i propisi iz tzv. higijenskog paketa, pravilnici za sigurnost hrane, akti Ureda za veterinarstvo, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, također, uradilo dosta.

‘Međutim, sve ovo je trebalo biti učinjeno mnogo ranije i već je sada izvjesno da ćemo dio tržišta svakako izgubiti’, rekao je Gavran.

BiH je do sada kvalificirana da na tržište EU izvozi većinu industrijskih proizvoda, a što se tiče proizvoda biljnog i životinjskog porijekla možemo izvoziti samo sirovu kožu i ribu.

‘BiH može izvoziti i većinu voća i povrća, ali smo izgubili neke od ključnih proizvoda, poput krompira. Krompir ne možemo izvoziti, a znamo koliko nam je značajan ovaj izvoz bio’, zaključio je Gavran.

KOMENTARI