instant fap

BiH treba reintegrirati u civilni život oko 5.500 bivših vojnika

BiH treba reintegrirati u civilni život oko 5.500 bivših vojnika

Bosna i Hercegovina treba što lakše da prebrodi probleme reintegracije u civilni život oko 5.500 bivših vojnika otpuštenih tokom reforme odbrambenog sistema, poručio je danas u Sarajevu zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac.

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas se održava završna konferencija o NATO Perspektiva programu, koji za cilj ima inkluziju u društvo otpuštenih pripadnika OS BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju prisutnima na otvaranju konferencije, zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac kazao je kako Ministarstvo odbrane na putu euroatlantskib integracija već duži niz godina ostvaruje uspješnu saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. On je dodao da je cilj programa bio da BiH lakše prebrodi probleme reintegracije u civilni život oko 5.500 bivših vojnika otpuštenih tokom reforme odbrambenog sistema.

“Zajedničkim i nesebičnim radom i zalaganjem u proteklom periodu uspješno su realizovani naši zajednički projekti pomoći i reintegracije u civilni život otpuštenih pripadnika OS BiH. Pomognuto je i da BiH uspješno realizuje reformu odbrambenog sistema na svom putu u euroatlantske integracije”, istakao je Marjanac.

NATO perspektiva program uspješno se nosi sa posljedicama reforme odbrambenog sistema, kazao je zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu pukovnik Ole-Asbjorn Fauske.

“Izvještaji od korisnika programa impresionirali su me njihovim napretkom, te koliko oni cijene taj program”, rekao je Fauske, te dodao: “Postoji mnogo stvari koje smo naučili kroz NATO Perspektiva program, a koje se mogu primijeniti u svakom programu koji se bavi tranzicijom iz vojnog u civilni život.”

Svi možemo biti ponosni na NATO Perspektiva program i dostignuća u njegovoj implementaciji u BiH, rekao je ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz.

“Kada smo posjetili korisnike ovog programa, vidjeli smo obećavajući napredak. NATO i zemlje članice pomažu BiH kroz razne projekte i programe”, poručio je Yildiz, ambasador Turske koja je i kontaktna tačka NATO-a u BiH.

Subregionalni koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan Gianluca Rocco istakao je kako su tokom rada na NATO Perspektiva programu, svi imali priliku nešto naučiti.

“Naučili smo da NATO nije samo vojna institucija, da ne morate imati snažnu vojsku da bi bili član. To znači nešto i za društvo, i za ljude. Ovaj projekat pomogao je i porodicama i individualcima”, istakao je Rocco.

NATO Perspektiva program obilježava petu međunarodnu intervenciju u vidu podrške demobilisanim vojnicima u BiH, od izlaska iz konflikta prije 18 godina. Ovaj program imao je za cilj ne samo aktivnosti u vezi vojske i odbrane, već i jačanje stabilnosti civilnog društva.

KOMENTARI