BiH vodi pijana posada

HomeBiH

BiH vodi pijana posada

U BiH u 2016. uvezeno blizu 60.000 automobila, najviše iz Njemačke i Francuske

U njihovoj, SDP-ovoj poziciji, mi bismo pozvali sve stranke u SKS-u na formiranje ekspertske vlade, kaže Kojović • Ko ima hrabrosti, dići će ruku za prijevremene izbore, poručuje Pećanac

Prva tačka dnevnog reda današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo biće imenovanja novih ministara u Vladi KS-a, pri čemu bi veliku ulogu mogli odigrati glasovi malih stranaka i samostalnih poslanika.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović na prošloj, hitnoj sjednici Skupštine glasao je protiv načina smjene ministara iz SDA, ali je bio za to da oni izađu iz vlasti.

Prilikom izglasavanja budžeta u Skupštini, Kojović je kazao kako bi u Našoj stranci učinili sve da iz vlasti izbace SDA, ali da sa druge strane ne bi uradili ništa da na njihovo mjesto dovedu SBB.

– Nismo promijenili mišljenje. Ako je izlazak SDA iz vlasti makar i malim dijelom naša zasluga, to smatram velikim komplimentom i uspjehom Naše stranke. Mi, kao što smo i rekli, nismo ništa učinili da na njihovo mjesto dođe SBB. To je učinila partija na vlasti – SDP. U njihovoj, SDP-ovoj poziciji, mi bismo pozvali sve stranke u SKS-u na formiranje ekspertske vlade sa jasnim akcionim planom za rješavanje problema sigurnosti, zaposlenosti, komunalne privrede i drugih gorućih problema u KS-u. U nedostatku takvog racionalnog prijedloga, mi ćemo se po pitanju da li je interesu građana da imaju ili nemaju Vladu opredijeliti za ovo prvo, kazao nam je jučer Kojović.

Sve po zakonu

Kako je istakao Kojović, na prošloj sjednici prva tačka dnevnog reda je bila da li je sama sjednica SKS-a sazvana u skladu sa Poslovnikom.

– Smatrali smo da nije, to smo i jasno rekli i glasali protiv. Većina u Skupštini je glasala da jeste i sjednica je nastavljena. Druga tačka je bila smjena ministara SDA iz Vlade KS-a i mi smo glasali za. Smatramo da nije dobro kada vlast krši zakone i pravila koje sama donosi bez obzira što ih na to prisiljava neodgovorno, skoro djetinjasto, odbijanje SDA da prihvati činjenicu da ga snažniji koalicioni partner više ne želi. Podržavamo smjenu kadrova SDA, smatramo da promjenu u interesa građana treba napraviti što brže, ali i da se to smije raditi samo u skladu sa zakonom i drugim važećim pravnim aktima, napomenuo je Kojović.

Nermin Pećanac, zastupnik SDU, kaže kako neće ići logikom što gore – to bolje.
– Problem ne bi bila promjena koalicionog partnera kada bi se odvijala u okviru Ustava i zakona, ali smo se uvjerili da ne ide tako. Prijevremeni izbori su jedino i najbolje rješenje za sve nas, a pritom ne mislim na političare. Ovaj naš prijedlog na prošloj su sjednici iz pozicije mudro prešutjeli, iako je Malić rekla kako će ga dati na glasanje, naglasio je Pećanac.

Bez kormilara

Pećanac je kazao da ćemo, ako izbora ne bude, 2014. govoriti kako su nam uzalud prošle četiri godine.

– BiH vodi pijana posada. U one koji se boje prijevremenih izbora nemam povjerenja, a onaj ko ima hrabrosti treba dići ruku. Dvije godine smo govorili da SDP i SDA nisu prirodna koalicija, a sada imamo brod bez kormilara. Ko je imao pogrešne procjene? Sada je SDA jedina kriminalna stranka, a prethodne dvije godine to je bio HDZ, naglasio je Pećanac, te dodao da će SDU ostati principijelan kao što je i dosad bio.