Bihać, grad avanture i predivne prirode

HomeLokalne temeUSK

Bihać, grad avanture i predivne prirode

Bihać zaplesao i veselo se pridružio izazovu Jerusalema

Dugo toplo ljeto 2022. neće se olako zaboraviti u Bihaću. Razni događaji kreirali su lijepe uspomene, a turistička sezona je uspješnija i od rekordne 2019. koja je bila posljednja blažena godina prije izbijanja koronakrize, a zatim i globalne recesije zbog rata u Ukrajini.

FILMSKA PRIČA

Bihać je tako mnogima postao pribježište od teških tema, a zbog štokakvih mjera i zabrana iz ranijih godina potaknut je domaći turizam. Osim toga, ove godine u Bihać su se vratili i strani turisti, dok istovremeno jenjava i migrantska kriza koja je donekle bila smetnja idiličnom elementu poželjne destinacije. Bihać ponovo ima lijepu viziju budućeg razvoja, Nacionalni park Una priprema projekat izgradnje prve žičare koja bi spajala turistički gradić Kulen-Vakuf sa starim gradom Ostrovicom, a Javno preduzeće Aerodrom Bihać korak je bliže ostvarenju svog cilja da turisti dolijeću.

image

Budućnost izgleda lijepa za Bihać, koji je sada postao i festivalski grad avanturističkog filma zahvaljujući entuzijastima i prijateljima Krajine na čijem je čelu Mirsad Ćatić Čuperak, direktor Bihać Avantura Film Festivala.

– Ovo je četvrti festival koji već ima čvrstu organizacijsku strukturu koja brzo i fleksibilno reaguje na nepredviđene okolnosti i jednostavno rješava sve prepreke. Imali smo super program na kojem bi nam pozavidjeli mnogi filmski festivali, prezadovoljni smo odazivom posjetilaca, samo festivalsko mjesto je vizualno odlično, evropski, Bihać to lagano prihvata i shodno tome sebe doživljava, kazao je Ćatić.

Ako bi se jedno lijepo ljeto u Bihaću moglo poistovjetiti sa jednim ljudskim licem, to bi zasigurno bio Adnan Rapid Kurtagić. Njega se svi u BiH sjećaju kao skipera koji je proljetos iz unskih slapova spašavao dvojicu holivudskih kaskadera. Ali dok je on zarađivao svoju dnevnicu sekjuritija na filmskom setu, gdje je glavni glumac bio Adrien Brody, u javnosti se uopšte nije znalo da se priprema domaći dokumentarni film “Ekspedicija na 3 rijeke” koji je imao premijeru prošle sedmice na festivalu.

Film prati Adnana Kurtagića i Edina Redžića, dvojicu bihaćkih skipera koji realizuju svoj san da naprave ekspediciju u najnepristupačnijim vodama Une, Unca i Krke. Zahvaljujući Irfanu Alijagiću i Ervinu Duratoviću, film je vrhunski tehnički montiran i isproduciran, pa je otvorio festival i pobrao najbolje ocjene publike u Bihaću. Zapravo, sam film će se upamtiti kao prekretnica festivala i najbolja turistička promocija divljine i prirodnih ljepota koje krase Nacionalni park, grad Bihać i okolinu rijeke Une i njenih pritoka. Jer rijeka Una nigdje ne izgleda ljepše nego u očima dječaka koji su na njoj odrastali. To je bio izazov prenijeti na veliko platno.

– Odrastajući pored rijeke, maštali smo da ovo ostvarimo. Dokumentarac “Ekspedicija na 3 rijeke” govori o hrabrosti, o avanturi kroz neistražena područja rijeke Une i pritoka Krke i Unca. U filmu Adnan Kurtagić i Edin Redžić sami, bez ičije pomoći i uputa, kreću u avanturu života. Probijajući se kroz zarasle dijelove korita rijeke Une i pritoka Krke i Unca, ostvaruju životni san, usput testirajući svoje granice izdržljivosti. Film prikazuje ljepote rijeke Une, zaštićeno područje Nacionalnog parka Una i veličanstvene kanjone Unca. “Ekspedicija na 3 rijeke” dokumentuje sve ono najbolje što imamo, za šta se vrijedi boriti i s čim se treba ponositi, kazao je Irfan Alijagić.

Projekat je implementirao Turistički klaster Una-Sana, a finansijski ga je podržala i Vlada USK-a.

– Ja sam bio oduševljen filmom. Mi u Nacionalnom parku također imamo svoju viziju i idemo u budućnost tempom koji je u skladu sa našim mogućnostima. Nama je uspjeh kad novu kantu ili klupu postavimo, a kamoli ovakva prezentacija i vidljivost. Sigurno je da smo postali prepoznatljiv brend, kazao nam je direktor NP-a Una Amarildo Mulić, koji očekuje dodatnu motivaciju kod uprave Grada Bihaća i Vlade USK-a da ih podrže.

– Planiramo projekat žičare za stari grad Ostrovica, tražimo ulagače koji dijele našu dugoročnu viziju. Trenutno provodimo i projekat detekcije, arhiviranja, unos podataka za mapiranje područja i vrsta gljiva u NP-u, da imamo kompletnu sliku flore i faune na principima zaštite i očuvanja prirode. Nastavljamo sa naučnoistraživačkim projektima, zatim stvaranjem i obilježavanjem novih rekreativnih staza, te idemo u novi krug promotivnih aktivnosti, prezentacija na turističkim i ekološkim sajmovima, objašnjava direktor Mulić.

Izgradnja aerodroma Golubić u Bihaću svakako će se pozitivno odraziti na planove, međutim još je u fazi pribavljanja neophodne dokumentacije. Kako nam je kazao direktor aerodroma Anel Hadžić, oni se nadaju da će do kraja godine BHANSA pripremiti izmjene Zakona o pružanju usluga u zračnom saobraćaju, da ih Vijeće ministara BiH usvoji, kako bi uz Sarajevo, Mostar, Tuzlu i Banju Luku u paketu obuhvatili i aerodrome Trebinje i Bihać. Nakon toga sve će ići brže i u Bihać će se dolaziti lakše iz cijelog svijeta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0