instant fap

Bijelci manjina u Londonu

Bijelci manjina u Londonu

Broj Britanaca bijele puti u Londonu smanjen je u prvoj deceniji novog milenijuma za 620.000, što je jednako cijeloj populaciji Glazgova. Kao posljedica toga Britanci bijele puti su sada manjina u Londonu i oni čine 45 posto stanovnika, navodi se u analizi BBC-a.

Analitičari ističu da je, iako se samo po sebi nameće dosta negativno objašnjenje, a to je da bijelci moraju da odlaze pritisnuti stranim imigrantima, vjerovatniji razlog da je riječ o aspiracijama radničke klase i ekonomskom uspjehu.

U analizi se navodi da je, iako je bijela populacija Britanaca smanjena za 620.000 u Londonu, ta ista populacija povećana u ostatku Engleske i u Velsu.

Ukupan pad bijelog stanovništa objašnjava se niskim priraštajem i emigracijom.

U godinama između dva popisa stanovništva – 2001. i 2011. došlo je do velikih kulturoloških promjena u Londonu, posebno u rubnim opštinama.

Analitičari vjeruju da su bijelci morali da odlaze jer su njihova naselja izmijenjena u kulturološkom smislu, gdje su čajdžinice i restorani zamijenjeni grilovima sa piletinom u kome se hrana služi “za ponijeti” i halal supermarketima koji opslužuju pridošlice.

Međutim, postoji i teorija da su porodice radnika koje su svojevremeno pobjegle iz siromašnijih predgrađa i londonskog naselja Ist enda, koje je skoro sravnjeno njemačkim bombama u Drugom svjetskom ratu, pronašle nove prilike u rubnim područjima Londona, a zatim u posljednjoj deceniji uspjeli zahvaljajući privrednom rastu i stambenoj situaciji da unovče svoju imovinu.

Većina je od stečene imovine kupila kuće na selu ili pored mora.

U analizi BBC-a navodi se da je riječ o aspiraciji i uspjehu bijelaca, a ne o bježanju ispred pridošlica.

KOMENTARI