Bill Clinton obratio se posjetiteljima koncerta posvećenog Srebrenici

HomeVijestiRegion

Bill Clinton obratio se posjetiteljima koncerta posvećenog Srebrenici

Zašto je važna usvojena rezolucija Evropskog parlamenta o BiH i ko je za to zaslužan

Sinoć je, nakon veoma uspješne dvodnevne konferencije o Bosni i Hercegovini, u kojoj su učešće uzele brojne osobe iz političkog i javnog života Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, održana i završna manifestacija – koncert kojim je obilježeno dvadeset godina od genocida u Srebrenici pod nazivom „Srebrenica 1995. -2015.“.

Na koncertu čiji je prostor bio premali da primi sve zainteresirane, putem videoporuke obratio se i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton koji je pozvao na jedinstvo i podršku Bosni i Hercegovini, te njenim građanima koji zasigurno zaslužuju bolje.

Od gostiju su prisutni bili Jadranka Negodić, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Washington, Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i Lars-Gunnar Wigemark, šef EU Delegacije i Specijalni Predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, Frank Heemskerk, izvršni direktor Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, zatim Daniel Hamilton, direktor Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu, te brojni drugi ambasadori, predstavnici vlade Sjedinjenih Američkih Država, diplomatskog kora i mnogi drugi prijatelji Bosne i Hercegovine.

Na koncertu je nastupio naš svjetski priznati pijanista Saša Toperić, prvi put nakon tri godine od kada je održao koncert u Tokiju za djecu Fukushime i nuklearne katastrofe koja je zadesila Japan.

Uz njega na pijanu je nastupao Tom Yazdgardi, direktor odjela za južnu i centralnu Evropu u State Departmentu, zatim pijanisticaSimone Baron, sopranistica Michele Baron, te na gitari Andras Simonyi izvršni direktor na SAIS Centru za transatlantske odnose pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu.

Potrebno je istaći da je koncert posvećen Srebrenici dio manifestacija i događaja, odnosno inicijativa, koje se tokom cijele 2015. godine odvijaju u sklopu projekta “Bosna i Hercegovina: Prije i nakon Daytona”, a u organizaciji Centra za transatlantske odnose SAIS, Američko-bosanske fondacije (ABF) i Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu.

Poseban doprinos afirmaciji ovog koncerta, kao i cjelokupnog projekta, među bh. dijasporom i prijateljima Bosne i Hercegovine u Washingtonu daje Udruženje BHeart koje okuplja volontere i učestvuje na projektima od značaja za bosansko-hercegovačke žene i njihove porodice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0