instant fap

Bitno je prodati 1.000 uloga u ovoj godini

Tako bismo prikupili 1.500.000 KM za plaćanje duga državi. Ako isplatimo glavnicu duga po osnovu poreza, odlukom Vlade FBiH bili bismo oslobođeni plaćanja kamata čime bismo uštedjeli 900.000 KM, izjavio je Kusturica.

Član Upravnog odbora FK Sarajevo Edis Kusturica izjavio je da je uplata novčanih uloga za sticanje glasačkih prava u koševskom premijerligašu historijski projekat za ovaj klub. Prema njegovim riječima, projekat je pokrenut iz dva razloga, a to je rješavanje finansijske i upravljačke krize u bordo klubu.

Dva kruga

“Pravnom legislativom i odobrenjem Ministarstva pravde prihvaćen je novi statut Sarajeva, koji omogućuje uplatu 3.000 uloga. Prvi krug trajaće od 15. oktobra mjesec dana. Prodaja uloga za sada se odvija dobro, a interesovanje je veliko. Zbog toga će u nedjelju biti održana prezentacija projekta na ilidžanskoj Termalnoj rivijeri, gdje se očekuje veliki broj navijača bordo tima. Organizovaćemo još nekoliko bordo večeri kako bismo predstavili projekat poslovnim ljudima”, rekao je Kusturica.
Jedan od autora novog statuta podvukao je da je drugi krug ulaganja u klub sa Koševa predviđen u periodu od 16. novembra do 11. februara 2013. godine za veće investitore.
“Postoje i kontakti sa investitorima iz Turske i Dubaija. Najveći problem su dugovanja prema državi koja po osnovu poreza iznose 1.800.000 KM. Ako isplatimo glavnicu duga, odlukom Vlade FBiH bili bismo oslobođeni plaćanja kamata čime bismo uštedjeli 900.000 KM. Bitno nam je da prodamo 1.000 uloga u ovoj godini kako bismo prikupili 1.500.000 KM za plaćanje duga državi.”
Kusturica je istakao da se UO i klupski menadžment suočavaju sa brojnim problemima radeći svoj posao.
“Borimo se da Sarajevo oslobodimo pritisaka, ucjena, prijetnji stečajem koje dolaze od pojedinaca koji su se donedavno zaklinjali u klub. Ove godine smo uspjeli vratiti 50.000 KM na osnovu poreza i doprinosa prema državi. Mogli smo i više, ali smo imali dugovanja prema povjeriocima, bivšim igračima, dobavljačima. Deblokadom klupskog računa stvorili bismo uslove za normalno poslovanje.”
On smatra da je ovo društveno koristan projekat, te da su i neki drugi sportski kolektivi (košarkaški, rukometni klubovi) tražili savjete za rješavanje finansijske problematike.
“Ovo je put za izlazak iz krize. Nadam se da ćemo uspjeti u tome uz podršku naših simpatizera, te velikog broja biznismena koji će prepoznati interes ulaganja u klub pošto je Sarajevo redovni učesnik evropskih takmičenja. Ove sezone cilj je titula.”

Bez straha

Kusturica ne strahuje da bi bordo klub mogao upasti u probleme sa kojima se nedavno susreo splitski Hajduk (prijetilo mu izbacivanje iz Prve hrvatske lige zbog ogromnih dugovanja nakon što mu prvobitno nije bio odobren kredit od gradske vlasti).
“Hajduk se odmah transformisao u dioničko društvo, što se neće desiti u Sarajevu, koje je organizovano kao udruženje građana. Kada se stvore zakonski uslovi, naš klub će se iz udruženja građana postepeno preoblikovati u dioničko društvo. Nećemo dopustiti skretanja i egzibicije kao sa Hajdukom. Nakon što se usvoji Zakon o sportu, klub će moći postati privredni subjekat i osnivati svoja preduzeća. Suština je u kontrolisanoj transformaciji iz udruženja građana u dioničko društvo”, izjavio je Kusturica.
Dodao je da pošto se izvrši procjena kompletnih dugovanja prema fizičkim i pravnim licima, moguće je da se naknadno izvrši kompenzacija ulozima za dio dugova što je naredni korak u ovom projektu.

KOMENTARI