instant fap

Bivša profesorica Alme Zadić: Znala sam da će biti nešto od ove djevojčice

Bivša profesorica Alme Zadić: Znala sam da će biti nešto od ove djevojčice

Put Alme Zadić od djevojčice kojoj je bilo potrebno obezbijediti dodatne časove njemačkog jezika do ministrice pravde u Vladi Austrije je bio trnovit, a nakon što je ušla u politiku, njeno porijeklo je u određenim političkim krugovima prikazano kao problematično, navedeno je u reportaži austrijskog javnog servisa ORF.

Novinari prate Zadić tokom posjete svojoj nekadašnjoj školi, gimnaziji Ettenreichgasse (Bundesgymnasium und Bundesrealgymnasium Ettenreichgasse) koja je poznata po visokom procentu učenika sa migracijskom pozadinom. Svi je srdačno pozdravljaju.

Tu Zadić sreće svoju nekadašnju profesoricu njemačkog jezika, koja joj je poželjela “sve najbolje”.

– Hvala, to će biti izazov, veoma je lijepo biti ovdje u školi, odgovara Zadić.

– Alma Zadić je uvijek prihvatala izazove, odgovara njena bivša profesorica.

Ona je ispričala kako je Zadić pobjedila na pismenom takmičenju u školi i tražila da joj nagrada budu knjige, uključujući klasike svjetske literature, ali i neke naučne.

– Tada sam već imala osjećaj da će biti nešto od ove djevojčice, ona je u stanju da iskoristi svoje šanse, rekla je profesorica, opisujući svoju bivšu učenicu kao “marljivu” i “talentiranu”.

Zadić je pobjegla od rata u BiH sa 10 godina u Austriju. Otac joj je već tada bio u Beču, a majka je došla za njim sa dvoje djece.
Kako se navodi, škola joj nije išla toliko od ruke tokom prvih par godina nakon što je stigla iz BiH.

– Imala sam dodatne časove njemačkog poslije škole. Dok su druga djeca imala obične časove njemačkog ja sam pohađala posebne časove, kaže Zadić.

Maturirala je 2003. godine. Tokom posjete svojoj nekadašnjoj školi, jedna maturantica, također porijeklom iz BiH, obratila se Almi i poželjela joj svu sreću, te navela da joj je ona uzor.

– Želim vam puno sreće i puno uspjeha i da dogurate daleko, nadam se, rekla je učenica.

– I ti isto, odgovara Zadić.

Ali dok se u školi porijeklo Zadić vidi kao pozitivna stvar, u austrijskom parlamentu je to bilo pitanje koje je predstavljeno kao problematično. To je bilo 2017. godine.

– Kada sam tada ušla u politiku, debata je upravo krenula u tom smjeru. I za vrijeme jedne sjednice, na kojoj sam ja konstantno govorila upravo na temu sigurnosti i društveno-političkih tema, stalno mi se dobacivalo “nije ovo Bosna”, ispričala je Zadić.

Na internetu se pojavilo mnoštvo objava sa govorom mržnje vezano za njeno porijeklo. Advokat Maria Windhager je pokazala neke od tih poruka.

– Rezervisan je metak za nju, jedna je od njih.

Određene objave su dolazile i od političkih predstavnika.

– Da li Alma Zadić ima kontakta sa islamistima, objavio je predstavnik FPO u Beču, Dominik Nepp.

– Bilo je važno javno prikazati šta se ovdje dešava, rekla je Windhager, opisujući da je ovo bio “školski primjer” mržnje na internetu.

– Gospođa Zadić je žena, ima migracionu pozadinu, i to dovodi do ovako ekstremnih reakcija na internetu, pa čak i prijetnji. To je nešto što je za mene u ovom slučaju veoma važno, da se vidi i naširoko percipira da mržnja na internetu nije samo digitalni problem nego da može postati i problem u realitetu, rekla je ona.

Komentarisala je ovo i Maria Berger, bivša ministrica pravde koja je obnašala dužnost od 2007. do 2008. godine.

– Ja sam, iskreno, zaprepaštena da je ovako nešto moguće, da sa neistinitim tvrdnjama, čak i nakon što su ispravljene, ostaje ovaj val mržnje do mjere da je sada morala dobiti ličnu zaštitu. To se ne bi trebalo jednostavno umanjivati i govoriti da se to mora izdržati. Kada se uzme u obzir do kakvih je to dovelo posljedica u Njemačkoj, gdje je došlo do svakodnevnih napada na političare, te da su pojedini načelnici davali ostavke zbog toga, to predstavlja opasnost za jednu demokratiju, rekla je Berger.

Clemens Jabloner je tokom svog govora pri predaji dužnosti Almi Zadić opisao poruke koje su usmjerene protiv nje jednom riječju – podlost.

Video pogledajte klikom ovdje.

KOMENTARI