instant fap

Bivši hrvatski generali Gotovina i Markač su slobodni ljudi

 

Sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca. Sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

“Ante Gotovina i Mladen Markač se oslobađaju po tačkama 1, 2, 4, 5 , 6, 7, 8 i 9 optužnice”, kazao je sudija Theodor Merron, potvrđujući da su dvojica sudaca izdvojila svoje mišljenje u ovoj presudi.

Uz ostalo dvojica hrvatskih generala su oslobođena za progon, deportacije, nečovječno postupanje, pljačke…

Obrane dvojice generala žalile su se na sve bitne dijelove presude kojom su generali Gotovina i Markač 15. travnja prošle godine proglašeni krivima kao članovi udruženog zločinačkog pothvata za progon srpskog stanovništva s područja Hrvatske oslobođenih vojno redarstvenom akcijom Olujom, odnosno za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja.

Prema prvostupanjskoj presudi taj je plan osmišljen na sastanku hrvatskog državnog i vojnog vrha predvođenog predsjednikom Franjom Tuđmanom na Brijunima 31. srpnja 1995. a progon je proveden prije svega granatiranjem civilnih ciljeva.

Obrane su u svojim žalbama na presudu poručile kako je raspravno vijeće napravilo pravnu pogrešku kada je utvrdilo da su hrvatski topnički napadi, koji su temelj zaključka o postojanju progona, bili nezakoniti i pozvale na oslobađanje njihovih branjenika. Također poručile su kako je raspravno vijeće pogrešno zaključilo da je u Hrvatskoj postojao udruženi zločinački pothvat.

Utvrditi da topnički napadi nisu bili nezakoniti znači utvrditi da ne postoji kazneno djelo kao osnova proglašenja krivnje, poručile su tada obrane.

Gotovina je u vrijeme Oluje bio zapovjednik Zbornog područja Split a Markač zapovjednik Specijalne policije.

Gotovina je u pritvoru ICTY-a od 10. decembra 2005. a Markač od 11. marta 2004. godine

KOMENTARI