Bivši logoraš Fikret Alić: Bojim se samo mržnje

HomeLokalne temeOstalo

Bivši logoraš Fikret Alić: Bojim se samo mržnje

Na današnji dan prije 28 godina Fikret Alić postao SLOBODAN čovjek

U Omarskoj kod Prijedora obilježena je 24. godišnjica zatvaranja logora, koji se nalazio u krugu sadašnjeg rudnika željezne rude kompanije ArcelorMittal.

Od svibnja do kolovoza 1992. godine, koliko je logor postojao, pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske tu su doveli više od 8.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti.

Prema podacima Saveza logoraša BiH, 700 je ubijeno.

Na obilježavanje godišnjice došao je i Edhem Hadžić, koji je tri mjeseca proveo u logoru Omarska, a zatim u Trnopolju. Kaže da mu je najstrašniji dan u životu bio kada su ga, s još nekim logorašima, ukrcali na autobus i odvezli na Korićanske stijene na Vlašiću. Uslijedilo je strijeljanje.

“Najviše što pamtim, pamtim Vlašić, ali preživio sam strijeljanje i, evo, opet sam došao. Najviše to pamtim. I pamtim neke saksije, sad sam pričao komšiji, gdje sam morao glavu da sagnem dolje dok su oni pucali”, priča Hadžić.

Manipulacija zločinom

Prije 24 godine jedna je fotografija otkrila istinu o prijedorskim logorima. Zabilježila je grupa stranih novinara. Među njima i Britanac Ed Vulliamy. Ponovo je sreo čovjeka, koga je fotografirao iza logorske žice – Fikreta Alića.

“Kada smo prvi put došli ovdje na komemoraciju, prije 12 ili 13 godina, bilo je netaknuto. Preživjeli i njihove obitelji mogli su posjetiti mjesta gdje su ih mučili, gdje su njihovi prijatelji ubijeni, gdje su se dogodila masovna ubojstva. Sada je sve sređeno u lijepe urede”, primjećuje Vulliamy.

Alić dodaje: “Još uvijek neko hoće da manipuliše da se ovo ovdje desilo, znači, zločin. Ne vidim tu zašto bih se skrivao. Bolje da se podigne ta spomen-ploča, da se već jednom zna. Drugačije bi se narod ponašao. Bojim se samo mržnje”.

Živi spomenici

Okupljeni su se prisjetili svih, koji nisu preživjeli mučenje u logoru Omarska. Položili su cvijeće. Podsjetili su da je ovo jedini dan u godini kada mogu da obiđu nekadašnji logor, jer je to sada privatni posjed.

“Sve je u znaku obezbjeđenja, sve u znaku ograda. Baš je kanalisano gdje ko može i kuda hodati. To je stvarna slika Bosne i Hercegovine. Danas se trebala puna pažnja posvetiti žrtvama, porodicama žrtava. Dati im slobodu da prođu, da vide ono mjesto gdje su njihovi najmiliji ubijani”, ukazuje Jasmin Mešković iz Saveza logoraša BiH.

Osim cvijeća, kao i svake godine, pušteni su i bijeli baloni sa ceduljama. Na njima su imena logoraša, ubijenih u Omarskoj.

“Preživjeli logoraši Omarske poručuju da su oni živi spomenici svega što se desilo, ne samo u ovom već i u ostalim prijedorskim logorima. Pozivaju sve preživjele da svjedoče, da svoja svjedočanstva daju istražnim i u sudskim procesima i da na taj način pomognu da svi odgovorni za ratne zločine na području Prijedora budu kažnjeni”, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0