instant fap

BMW predstavio električni crossover iX M60

BMW predstavio električni crossover iX M60

BMW je predstavio svoj najsnažniji električni automobil, a to je novi iX M60.

BMW iX M60 je postao novi električni flagship, a uz novi i4 M50, on obilježava 50. godišnjicu M odjela kao podbrenda koji sada ulazi u svijet elektrificiranih automobila.

Model iX M60 stiže na tržište na ljeto te postaje prva verzija modela BMW iX koji smo vidjeli prošle godine. Pokreću ga dva električna motora s 111,5 kWh baterijom, čija kombinovana snaga iznosi 610 KS i 1.100 Nm obrtnog momenta u kratkim periodima kada su aktivni Sport mod vožnje i launch control. U Normal modu vožnje iX M60 gubi nešto snage, ali i dalje isporučuje 532 KS i 1.015 Nm obrtnog momenta. Ove brojke predstavljaju poboljšanje za 16 KS i 252 Nm obrtnog momenta u odnosu na xDrive50, odnosno do 94 KS i 335 Nm obrtnog momenta u slučaju aktiviranog Sport moda i launch controla. Tako iX M60 može ubrzati od 0 do 100 km/h za samo 3,6 sekundi prije nego dostigne maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 250 km/h.

Kako bi se unaprijedila upravljivost, iX M60 standardno ima prilagodljivi zračni ovjes s elektronskom kontrolom amortizera, kao i sistem upravljanja zadnjim točkovima. Ove funkcije su opcija u slučaju xDrive50 modela kao dio Sport paketa. Standardne su i velike moćne M Performance kočnice plave boje i s M logotipom.

BMW ix M60 može prei 450 kilometara s jednim punjenjem baterije kada se “kotrlja” na 21-inčnim felgama, dok osnovni xDrive50 prelazi 483 kilometra. Međutim, iX M60 podržava 250 kW punjenje te se njegova baterija napuni do 80 posto kapaciteta za 36 minuta korištenjem DV brzog punjača.

Vizuelne razlike između modela xDrive50 i M60 su suptilne. Titanij bronzani detalji krase eksterijer, dok su M logotipi u novoj sjajnoj crnoj boji, dok oni nazad imaju titanij bronzanu završnu obradu.

Kupci mogu dobiti i nove opcione 22-inčne aerodinamične felge s odgovarajućim titanij bronzanim dizajnom, ali je 21-inčni set standardan. Karoserija je dostupna u sedam boja, Apline bijeloj, Dark grafitnoj, Plytonic plavoj, Ridge Mountain plavoj, Storm Bay, Oxide sivoj i Aventurin crvenoj.

Manje promjene su uočljive i u unutrašnjosti gdje je iX M60 usvojio isti BMW Live Cockpit kao i standardni iX. Taj setup uključuje 12,3-inčni digitalni instrument klaster te 14,9-inčni centralni ekran osjetljiv na dodir. Preuzete su i gotovo sve ostale mogućnosti visoke tehnologije, a tu su također aluminijski i kristalni detalji. Unutrašnjost može biti presvučena SensaTec imitacijom kože ili pravom kravljom kožom. Sjedišta su dostupna u pet boja.

U standardnu opremu spada i aktivna sigurnosna oprema poput adaptivnog tempomata, automatskih svjetala, kamere za parking, Parking Assist Plus istema koji automatski parkira automobil s minimalnom intervencijom vozača, a tu je i bežični punjač mobitela, 5G wi-fi hotspot te Bowers And Wilkins sistem ozvučenja.

KOMENTARI