instant fap

BNP ZENICA: Nova pozorišna sezona počinje gala premijerom predstave ‘Grebanje ili Kako se ubila moja baka’

Bosansko narodno pozorište Zenica 63. pozorišnu i koncertnu sezonu otvorit će gala premijerom predstave „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“

Prestavu je po tekstu banjalučke autorice Tanje Šljivar režirala Selma Spahić, a rađena je u koprodukciji BNP Zenica s Hartefakt fondom i Bitef teatrom iz Beograda.

U predstavi igraju Lana Delić, Dženana Džanić, Enes Salković, Snežana Vidović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović-Avdagić i Maja Izetbegović. Premijera je na Velikoj sceni BNP Zenica u petak, 7. septembra u 19.30 sati.

„Nova drama Tanje Šljivar, Grebanje ili Kako se ubila moja baka, na direktan i brutalan način, bavi se pitanjem nasilja među djecom, kao posljedicom indoktrinacije od odraslih, obrazovnog sistema i u krajnjem ishodu, nacionalističke sredine u kojoj odrastaju. U stilskom smislu, autorica ponovo briljira na planu duhovitih i neponovljivih rečenica pomoću kojih gradi čitav jedan dječiji svijet, pun neosviješćenog nasilja i beznađa, svijet čija slika treba ozbiljno da nas zabrine“, kaže Filip Vujošević, dramaturg predstave.

Radnja drame smještena je u 2000. godini, u Bosni i Hercegovini.

FENA/đk

KOMENTARI