instant fap
Naslovnicainmedia danas

BOBIJAŠKO OKO Dragulj u kruni BiH

BOBIJAŠKO OKO Dragulj u kruni BiH

E ovo je bio pravi šlag na tortu, nešto što zamišljate kad mislite o mjestima koja opisuju u knjigama epske fantastike, u dubini Amazonske šume ili na Baliju. Definitivno pravi mindfuck, parče džungle, a tako malo ljudi zna za njega – riječ je o ponoru Bobijaško oko, koji se nalazi podno planine Bobij (otuda i ime jer kad se gleda sa njenog vrha ili ptičije perspektive izgleda kao oko).

Nalazi se na oko 30min od vodopada Blihe, ali je put daleko lošiji tj. polovinu puta ćete ići makadamom, i možda oko 5min kroz šumsku stazu, lokacija je takođe ucrtana na Google mapama, ali ne škodi da budete na oprezu i pitate nekoga ukoliko zalutate. 

BOBIJAŠKOOKO

Nego, još par prezanimljivih informacija o ovom prirodnom fenomenu.

Prije nekoliko godina Bobijaško oko posjetila grupa engleskih ronilaca speleologa koji su istražili oko stotinu metara podzemnih vodenih lavirinata. Tom prilikom je potvrđeno kako dubine ove estevele nastanjuje čovječija ribica, endemski vodozemac iz praistorije koji je opstao samo u potpuno čistim i mračnim vodama. Samo ova informacija je dokaz koliko BLAGO imamo, a nismo ni svjesni. Čovječija ribica je užasno rijetka i može se naći samo u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pitam se da li je išta urađeno u okviru države da se obezbijedi njeno očuvanje ili čak iskoristi kao potencijal da se BiH nađe na naučnim mapama svijeta, dovedu neke ekspedicije, štaznam, nisam pametna.

Druga geološka istraživanja su pokazala kako se radi o velikoj šupljini u kraškom zemljištu koja je povezana s mrežom podzemnih tokova koji se prostiru kilometrima ispod površine zemlje. Zbog dvosmjernog kretanja vode riječ je o esteveli koja za visokog vodostaja i obilnih padavina ima karakteristike vrela, dok pri niskoj razini vode postaje ponor.

Mjesto gdje vile igraju

U našem narodu ima mnogo priča i mjesta koji se vežu za magična stvorenja, a Bobijaško oko je definitivno jedno od njih.  Za ovaj lokalitet veže se niz narodnih predanja, priča i legendi, pa se tako pripovijeda o vilama i vilenjacima koji u noćnim satima pohode kraško vrelo i igraju svoja kola i puštaju ljudima da ih tajno gledaju, ali ako pokušaju nekome ispričati, zauvijek će zaboraviti sve što su vidjeli.

Ekipa, to bi vam bilo to za danas, jedvačekanje da vidim vaše fotke ukoliko se odlučite za ovaj jednodnevni izlet, iskoristite hashtag #gingerhedonist ili #hedonistaway , a ja ću najbolje slike objaviti na svoj story.

NE ZABORAVITE DA JOŠ MNOGO FOTKI I SADRŽAJA MOŽETE NAĆI NA MOM INSTAGRAM PROFILU GINGERHEDONIST!

Xoxo, @gingerhedonist

KOMENTARI