instant fap

Borba za bolji status oboljelih osoba

Borba za bolji status oboljelih osoba

U Sanskom Mostu je formirano udruženje „Mrvica“ koje okuplja osobe oboljele od celijakije i ovo je prvo takvo udruženje na području Unsko-sanskog kantona.

Na osnivačkoj skupštini su izabrana rukovodeća tijela udruženja, a za predsjednicu je imenovana Edina Musić. Istaknuto je kako danas u Sanskom Mostu postoji dvadesetak osoba oboljelih od celijakije. „Celijakičari  moraju konzumirati posebne namirnice koje u sebi ne sadrže gluten, a cijena tih namirnica izuzetno je visoka. S druge strane, u Unsko-sanskom kantonu ne postoji pomoć vlasti u subvencioniranju nabavke takvih namirnica što je slučaj u Republici Srpskoj ili u zemljama regiona.“, istakla je Musićeva.

Ona je dodala kako će glavni cilj udruženja biti borba za bolji status u društvu oboljelih od celijakiije. Celijakija je opaka bolest probavnog sistema koju obilježava nepodnošljivost na gluten te bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica. Zbog neprihvatanja glutena, tijelo može reagirati različitima autoimunim bolestima jetre, štitnjače, sluznice želuca, te neurološkim poremećajima poput epilepsije. Celijakija je kod djece uglavnom prepoznatljiva, te je karakterizira nadut trbuh i veoma tanki udovi. Zanimljivo je kako se ova doživotna hronična bolest često prezentira simptomima poput umora ili malaksalosti, no izuzev toga, javlja se dugotrajna dijareja, gubitak apetita, nadutost, slabljenje mišićnog tkiva ili čak slabokrvnost.

KOMENTARI