Borci 505. viteške bužimske brigade posjetili Sanski Most

HomeSanski MostLokalne teme

Borci 505. viteške bužimske brigade posjetili Sanski Most

SDA u herojskom Hrustovu

Nekadašnji borci 505. viteške bužimske brigade posjetili su u proteklu subotu Sanski Most te se prisjetili slavnih dana i Operacije „Sana 95“ , kada su dali veliki doprinos oslobađanju Sanskog Mosta.

Tom prilikom gosti iz Bužima su posjetili Husimovce, Staru Rijeku te još neka mjesta na kojima su se vodile sudbonosne bitke za oslobođenje grada na Sani. Jedinice 505. viteške su 19. septembra oslobodile Lušci Palanku te natjerali u kukavički bijeg naprijatelja koji je tom prilikom ostavio ogromne količine teškog i lakog naoružanja, kao i municije.

Time su stvorene i konačne pretpostavke za oslobođenje Sanskog Mosta. U oslobodilačkim akcijama neki od boraca ove proslavljene brigade dali su svoje živote za slobodu i očuvanje domovine Bosne i Hercegovine.Bužimskim lavovima dobrodošlicu su poželjeli i općinski načelnik Faris Hasanbegović, te predstavnici boračkih organizacija iz Sanskog Mosta.

505. viteška bužimska brigada je bila u sastavu Petog korpusa Armije RBiH, a osnovana je u Bužimu 15. augusta 1992. Godine kao 105. bužimska krajiška pješadijska brigada, da bi 1. aprila 1993. godine promjenila naziv u 505. brdska brigada. Tokom rata, usljed zasluga u odbrani Bosne i Hercegovine, brigadi je dodijeljeno kolektivno priznanje i najviši počasni naziv ‘’viteška’’.

Komandant brigade od njenog osnivanja pa do smrti bio je brigadir Izet Nanić Sjedište brigade je tokom cijelog njenog postojanja bilo u Bužimu. 505. Bužimska viteška brigada smatra se jednom od najelitnijih jedinica u sastavu Armije RBiH, a hrabrost njenih pripadnika poštovao je i hvalio i sam neprijatelj.

Pokroviteljstvo Općine Sanski Most, lijepo vrijeme, NK Rudar i naši lovci su pomogli da druženje sa pripadnicima 505. viteške brdske brigade bude još ugodnije.

Iskoristili smo priliku da se momcima zahvalimo na svemu što su uradili da Sanski Most danas bude slobodan i otvoren grad za sve.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0