Bosanac iz Švicarske želi igrati s Džekom

Bosanac iz Švicarske želi igrati s Džekom

Švicarska već desetak godina pripada prvoj klasi evropskog nogometa. Igraju na evropskim i svjetskim prvenstvima, a mlađe selekcije nerijetko igraju u samoj završnici. I osvajaju naslove.

Zasluga je to Vladimira Petkovića, selektora A tima Švicarske, ali i brojnih talenata koji su igrali ili još uvjek igraju za mlađe državne selekcije Švicarske. Ranije braća Izet i Sead Hajrović, pa Seferović, Tabaković… Sada je Elvir Muminović, član Siona, na slatkim mukama. Sakib Malkočević na vrijeme je uočio klasu desnog bočnog, pa ga stavio pod zastavu BiH. No, Slaven Musa oklijeva, a Švicarci su odmah reagirali i poslali mu poziv. Srce govori BiH…

Aldin Turkeš, još jedan iz plejade, nogometnih dragulja, ima svoj “karton” u nogometnom savezu Švicarske. Prošao je sve njihove selekcije.

“Dok sam igrao za Grashopers i Vaduz igrao sam za U 17, 19,20 reprezentaciju”, kaže, ovaj spretni napadač. Za reprezentaciju je pogađao u prosjeku na svakoj drugoj utakmici.

Priznaje da bi i on rado igrao za BiH.

“Normalno je da želim igrati za Bosnu i Hercegovinu. To je moja želja, ali ne odlučujem ja”, kaže Aldin.

Jedan ga bh.selektor ranije zvao…

“Sakib Malkočević me zvao, ali tada sam već igrao za Švicarsku. Rekao sam da hoću i želim igrati za BiH.

Hoće ga i Vinko Marinović, selektor mlade reprezentacije, ali su iskrsli “tehnički” problemi. Morat će promijeniti sportsko državljanstvo.

“Čekat ću, jer želim nositi dres BiH.

Aldinovi su korijeni iz ZE-DO kantona…

“Moji su iz Tešnja. Svi smo srcem uz BiH!

Aldin ima svog fudbalskog uzora.

“Imam dvojicu i za mene su oni najbolji. Edin Džeko i Zlatan Ibrahimović. Niko sretniji od mene da u skorije vrijeme zaigram s Džekom”, glasno razmišlja Turkeš.

Trenutno je u “drugoj diviziji”, ali neće dugo.

“Imam ponude top klubova. Već na proljeće igrat ću u super timu”, optimista je Aldin Turkeš, ofanzivac, spretan u igri s obje noge. Još jedan “Balkanac” zbog kojeg Švicarci čine sve da ga vežu za “drugu” domovinu. Ivan Rakitić, Sead Hajrović i mnogi drugi dovoljna su im opomena. Znaju to i u NSBiH. I oni, navodno, nešto rade da na vrijeme kaparišu najbolje bh.mlade igrače u svijetu.

Turkeš je s pet godina počeo trenirati u fc Rotkreuz, potom nastavlja u Luzernu. Ostaje do petnaeste godine, a dobre igre i sjajne preporuke vode ga u GC, gdje dobiva trogodišnji ugovor. Bio je najbolji strijelac, te osvajač prvenstva i kupa. Igra, potom u Zirihu, potom ide u Vaduz. Trenutno je član Raperswila.

(R.S./Sportske.ba)

KOMENTARI