Bosanac vraćen na posao na bečkom aerodromu, nema dokaza da je IDIL-ovac

HomeVijesti

Bosanac vraćen na posao na bečkom aerodromu, nema dokaza da je IDIL-ovac

Austrija produžila određene restriktivne mjere do kraja septembra

Austrijanac bh. porijekla koji je suspendovan sa svog radnog mjesta na bečkom aerodromu zbog navodne povezanosti sa IDIL-om oslobođen je optužbi te je vraćen na posao.

Radnik je uznemirio čelništvo aerodroma i ministarstvo unutrašnjih poslova nakon anonimne prijave kako je riječ o sljedbeniku Islamske države (IDIL). Osoba je suspendovana na radnog mjesta nakon čega je pozvan na razgovor u policiju.

Reakcija vlasti desila se u periodu nakon briselskih terorističkih napada u kojem je ubijeno 35 osoba, dok je više od njih 200 povrijeđeno.

Ipak, kasnije je postalo jasno da je cijela uzbuna nastala zbog fotografija na Facebooku. Naime, nekoliko fotografija implicira da je neimenovani radnik poštovatelj radikalnih islamskih doktrina, dok na jednoj od njih pozira sa uzdignutim kažiprstom koji je čest gest među teroristima Islamske države.

Ipak, fotografije kao ni uzdignuti prst ne spadaju u ilegalne radnje pa je radnik zasad oslobođen bilo kakvog zakonskog gonjenja, piše austrijski Kurier.

“Optužbe u ovom trenutku ne mogu biti potvrđene. Ne postoji opopljiv dokaz da je osoba pripadnik Islamske države”, rekao je glasnogovornik policije Roland Scherscher.

Službenici aerodroma su potvrdili da je neimenovani Austrijanac bh. porijekla zadržao posao jer protiv njega nije podignuta nikakva optužnica.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0