instant fap

Bosanaca ima u Kongu, Francuskoj Gijani, Zimbabveu, na Sejšelskim otocima…

Bosanaca ima u Kongu, Francuskoj Gijani, Zimbabveu, na Sejšelskim otocima…

Bosanaca i Hercegovaca ima u gotovo svakom kutku svijeta, a egzaktniji podaci o njihovom broju, nažalost, ne postoje. 

Ipak, na osnovu 63.014 popisnica koje su tada prikupljene za osobe koje su klasificirane kao „državljani BiH koji žive u inozemstvu, a imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci“, dobije se djelimična slika o rasprostranjenosti Bosanaca i Hercegovaca diljem svijeta. 

Na osnovu tih podataka, najvišu dijasporu BiH ima u Njemačkoj i Hrvatskoj, odakle je po blizu 10.000 popisanih, a slijede Švedska sa 7.865; Austrija sa 5.632; Sjedinjene Američke Države sa 5.320 stanovnika iz BiH… 

Osim zemalja za koje se zna da imaju brojnu bh. dijasporu, i na osnovu ovih, djelomičnih evidencija, može se zaključiti da Bosanaca ima i na drugim, manje poznatim, dalekim i egzotičnim destinacijama.

Tako ih, naprimjer, 79 živi u Jordanu, 14 u Južnoj Africi; 11 na Islandu; 7 u Afganistanu; po 4 u Japanu, Južnoj Koreji, Libanu i Bahreinu; po 3 u Keniji i Kini, po 2 u Zambiji i Somaliji….

Više je zamalja za koje je navedeno da živi po jedan građanin iz BiH. Između ostalog, to su Meksiko, Gruzija, Farski Otoci, Tajland, Kongo, Francuska Gijana, Sejšelski otoci, Zimbabve… 

Iz Agencije za statistiku BiH naglašavaju da broj popisanih osoba, odnosno dostavljenih obrazaca za osobe, čini tek 5 – 6 posto od ukupne populacije stanovništva BiH koje žive u inozemstvu, da nisu dovoljno reprezentativni.

KOMENTARI