instant fap

Bosanci u Austriji žele status manjine: Nećemo da nam se zametne trag

Bosanci u Austriji žele status manjine: Nećemo da nam se zametne trag

Bosansko akademsko društvo u Austriji (GBAA) sa svojom podorganizacijom u osnivanju “Österreichische BosnierInnen”, pokrenulo je izuzetno važnu inicijativu: u ime austrijskih državljana sa bosanskim korjenima, postavili su cilj da naši sugrađani u Austriji dobiju priznanje nacionalne manjine.

Kako kažu, sugrađani sa korjenima iz Bosne i Hercegovine zaslužili su status manjine iz mnogo razloga, a to priznanje važno je, kako za njih, tako i za državu Austriju.

“Mi, smo jedna od najvećih nacionalnih zajednica u Austriji. Mi smo jedna od najbolje integrisanih zajednica u austrijsko društvo i mjereno sa omjerom zaposlenih/nezaposlenih svrstani smo u kategoriju sa “domaćim” Austrijancima. Ne smijemo dozvoliti da se ponovi “šapatom pade Bosna”, na način da nam se naš kulturni trag, naša kulturna šarolikost, zametne – to nam unuci neće oprostiti”, poručuju inicijatori.

Kako kažu u GBAA, čekali su više od dvije decenije da pokrenu inicijativu o priznavanju naše nacionalne manjine u Austriji. Sada uočavaju da je sazrelo vrjieme i da većina ljudi i bosanskih organizacija u Austriji podržava ovu inicijativu.

“Bit će dug i trnovit put, ali preuzeli smo obavezu da ga utabamo. Biti priznat kao nacionalna manjina, znači prije svega dobiti potvrdu za vanredan doprinos razvoju historijskog, kulturnog i političkog života zemlje i društva. Austrijanci bosanskog porijekla, žele da se i dalje sigurno osjećaju i da ne budu izloženi bilo kojoj stigmatizaciji”, kažu u Društvu. 

Kako naglašavaju, distanciraju se od svih vrsta radikalizma, da li dolazio od vjerskog ili nacionalnog. Također, kažu da je poštovanje zakona u zemlji u kojoj žive pretpostavka zdravog odnosa sa okruženjem. 

“Za to nam treba zajednica, priznata nacionalna manjina, koja će njegovati naš jezik, kulturu, i koja će se brinuti o očuvanju bosanskog identiteta”, zaključuju. 

KOMENTARI