Bosanska djeca pomažu djecu u Burkini Faso

HomeVijestiBiH

Bosanska djeca pomažu djecu u Burkini Faso

Moj otac je umro dok ste vi gledali utakmicu Hrvatska-Španija!

Bosna i Hercegovina je zemlja koja već godinama ne može pronaći izlaz iz duboke ekonomske i političke krize. To ipak nije prepreka njenim stanovnicima da prepoznaju patnje drugih i da pomognu ljudima u nevolji.

Iz Klokotnice, manjem mjestu u Općini Doboj Istok, ovih dana otpremljen je kontejner humanitarne pomoći za stanovništvo, prvenstveno djecu, u Burkini Faso.

I nije to prvi put da građani tog dijela Bosne i Hercegovine pomažu stanovnicima jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu, piše Deutsche Welle.

“Mi već treću godinu u kontinuitetu šaljemo stipendije i pomoć djeci u Burkini Faso. Stipendija iznosi 30 konvertibilnih maraka (15 eura) za jedno dijete”, pojašnjava za Deutsche Welle Elmedin Škrebo, rukovoditelj Sektora za razvoj i saradnju humanitarne organizacije MFS – Emmaus u Klokotnici.

Uz pomoć Medžlisa Islamske zajednice iz Srebrenika, te nekoliko osnovnih škola, prikupljene su stipendije za skoro 500 učenika osnovnih škola u dva sela u Burkini Faso.

Ideja je, kako kaže Škrebo, nastala prije nekoliko godina, kada je na poziv Emmaus Internationala posjetio podružnicu te organizacije u Burkini Faso.

“Teško je i zamisliti u kakvim uvjetima ljudi tamo žive. Školovanje, zdravstvena zaštita i svi drugi vidovi socijalne brige su na minimumu i ako bismo rekli da su neke zapadne zemlje, kao Njemačka ili Francuska, po razvijenosti nekih stotinjak godina ispred BiH, onda je BiH duplo više ispred Burkine Faso i nekih drugih afričkih zemalja koje su u kategoriji najsiromašnijih na svijetu”, tvrdi Škrebo.

Hrana, odjeća, alat, žica…

Osim stipendija, za Burkinu Faso pripremljena je i humanitarna pomoć koja će biti otpremljena u kontejneru kapaciteta 24 tone. Većinu pomoći, kako kaže Škrebo, čine paketići koje su pripremila djeca iz nekoliko lokalnih osnovnih škola.

“Osim nekih hiljadu paketića značajan dio sadržaja je i hrana za kantine u dvije osnovne škole u kojima stipendiramo djecu. Osim toga, za potrebe građana dva sela šaljemo i određeni poljoprivredni alat, ali i buntove žice, kako bi ogradili usjeve od divljači”, kaže Škrebo.

36172337_401

Dodaje da su građani s područja Tuzle, Srebrenika i Gračanice također mjesecima prikupljali pomoć u garderobi i higijenskim potrepštinama, što također čini dio humanitarne pošiljke za Burkinu Faso.

Veliku ulogu u prikupljanju pomoći, dodaje Škrebo, imao je Medžlis Islamske zajednice u Srebreniku, koji je kroz mektebsku nastavu, ali i u redovitim kontaktima s vjernicima, animirao stanovništvo da pomogne.

“Ovo je bila prilika da testiramo humanost naših vjernika, da vidimo kakva je svijest i savjest naše djece i čini mi se da se kroz ovu akciju pokazalo da je na jednom zavidnom nivou, što nam jako puno znači”, izjavio je za Deutsche Welle Abdulah Arifagić, predsjednik Medžlisa u Srebreniku.

Dodaje da je veliki broj lokalnog stanovništva iskazao i interes da nastavi stipendirati djecu u Burkini Faso do kraja njihovog školovanja, ali i da se trenutno razmatra i “mogućnost finansiranja kopanja bunara u toj zemlji, jer tamo nemaju vode”.

Od djece djeci

Kaže da se i sam imao prilike uvjeriti u radost djeteta koje neočekivano dobije paket od drugog djeteta iz neke strane zemlje.

“Prije nekoliko godina moja kćerka se vratila iz škole noseći paket koji je dobila od djece iz Njemačke, a koji je bio namijenjen djeci u BiH… koliko su se naša djeca radovala kada su primila te pakete, to je nemjerljivo, i od tog momenta u meni lično javlja se nekakva potreba, nekakav osjećaj da i mi budemo uzrokom da se na isti način obraduje neko drugo dijete, kao što su se radovala naša djeca”.

I Mirnada M., učenica sedmog razreda Osnovne škole “Sladna” u Srebreniku, prije nekoliko godina primila je paketić od svojih vršnjaka iz Njemačke. Sada je, kako kaže, i sama uživala pripremajući skromne darove za neko dijete u Burkini Faso.

“Za mene je bio divan osjećaj kada mi se pružila prilika da pomognem nekoj djeci koja su moje dobi, ali nemaju stvari kao ja. Na poziv za prikupljanje pomoći sam se odmah odazvala. Nešto se probudilo u meni, neki divan osjećaj”, kaže Mirnada.

Nada se da će jednoga dana iz Burkine Faso možda dobiti pismo od neke njene vršnjakinje ili vršnjaka koji će dobiti upravo njen paket, jer su djeca koja su pripremala pakete na kutije napisala svoja imena i adrese.

Škola – spas od rudnika

Na svoje učenike je ponosna i Mediha Sinanović, direktorica O.Š. “Sladna”. Ponosna je, kaže, što su djeca, svih 303-oje učenika u njenoj školi pokazali takvu spremnost da pomognu, tako izuzetnu osjećajnost i solidarnost.

“Osim što je bit ove akcije da djeca pomažu djeci i da se razvija njihov osjećaj za solidarnost, želja nam je, a i cilj da djeci u Burkini Faso damo našu podršku u obrazovanju”, kaže Sinanović za Deutsche Welle, dodajući da će učenici iz Srebrenika uvijek biti spremni za slične humanitarne akcije.

Premda bogata zlatom i pamukom, Burkina Faso jedna je od najsiromašnijih država na svijetu, ali i jedna od zemalja sa najnižim prosjekom djece koja pohađaju osnovnu školu.

Naime, većina djece u toj zapadnoafričkoj državi iskorištava se upravo za eksploataciju zlata u rudnicima, pa umjesto olovaka u rukama drže pijuke i lopate. Skromna pomoć iz BiH osigurat će školovanje i spas od rudnika za bar 500 djece u narednih godinu dana, a akcija pomoći, kako tvrde Škrebo i Arifagić, sigurno se nastavlja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0