“Kada smo počeli razmišljati o Bosni i Hercegovini kao virtuelnoj destinaciji, htjeli smo naučiti više o tipovima kuhinje ove zemlje. BiH je uglavnom kopnena zemlja, osim malenog dijela obale uz Jadransko more. Kao i većina kuhinja Istočne Evrope, mijenjanje vladara i granica rezultiralo je ukusnim miksom kulinarskog utjecaja: Turske, Austrije, bliskoistočne i mediteranske, ali i Rumunije i Bugarske”, piše na stranici poznatog britanskog kuhara Jamieja Olivera.
Ćevapčići na top listi najboljih jela Mundijala prema izboru Jamiea Olivera
Također je pojašnjeno kako se janjetina, govedina, teletina često nađu u “kebabima” zvanim ćevapi, ili supama i gulašu, uz luk, bijeli luk, paradajz i drugo povrće. Hrana nije toliko začinjena, koliko je snažna, puna paprika i bibera.
Tu su manji, prepoznatljivi zalogaji poput punjenih listova vinove loze s rižom (sarma), ili tijesto punjeno mesom, sirom, špinatom ili krompirima (burek). U BiH postoji mnogo lokalnog sira i vina, pravljenog u selima. Kao slatkiši služi se sušeno voće, krofne, baklava…
Za sve koji žele isprobati nešto novo, nalazi se i recept za pljeskavice.
“Riječ ‘pljesak’ znači ‘pljeskati rukama’, čime se zapravo i stanjuje meso. Neki kažu kako su one srpski, a drugi bosanski specijalitet, a često se kažu i kako su to balkanski burgeri. Tradicionalno se pripremaju na uglju i pri završetku se stavljaju u lepine. Pošto su pljeskavice tanke, odličan su izbor jer ih možete brzo pripremiti” savjet je autora.
KOMENTARI