Tufahije su jedno od najomiljenijih jela bosanske kuhinje, poznate po svom bogatom okusu i jednostavnoj pripremi.
Ove sočne jabuke, punjene orašastim mješavinama, prave su poslastice koje očaravaju sve ljubitelje slatkiša. Uživanje u tufahijama ne mora značiti i prekomjernu konzumaciju šećera ili oraha; jednostavno možete prilagoditi recept po vlastitim željama.
U nastavku vam donosimo klasičan recept za tufahije, idealan za svaku priliku. Pripremite se za uživanje u ovoj tradicionalnoj poslastici koja će vas sigurno oduševiti
Sastojci
- 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
- 200 g šećera
- 80 g oraha
- 1 bjelanjak
- 1 limun
- 1 šlag
- 1 l vode
- 2 vanilin šećera
Priprema
- Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
- Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
- Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
- Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
- Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
KOMENTARI