Bosanski ili jezik bošnjačkog naroda: Škola u Kozarcu protiv Pedagoškog zavoda RS

HomeBiH

Bosanski ili jezik bošnjačkog naroda: Škola u Kozarcu protiv Pedagoškog zavoda RS

Prijatelji mladića koji se ubio: Njegovo nevino srce nije moglo podnijeti podle ljude

U Osnovnoj školi “Kozarac”, u istoimenom mjestu kod Prijedora, objavljen je konkurs za izbor profesora bonsanskog jezika, za koji u Pedagoškom zavodu RS-a kažu da nije u skladu sa Ustavom manjeg bh. entiteta.

Direktor Pedagoškog zavoda RS-a Predrag Damjanović rekao je da je očigledno da direktor škole i školski odbor ne poštuju Ustav RS-a niti dopise nadležnog ministarstva.

“Ministarstvo je poslalo dopis svim školama u RS-u da jezici u dokumentima moraju biti upisani onako kako piše u Ustavu Srpske, ali se ova škola oglušila o to i radi suprotno”, rekao je Damjanović za Nezavisne novine.

On je objasnio da djeca povratnika imaju sporazumom pravo na nacionalnu grupu predmeta, gdje pripada “jezik bošnjačkog naroda”, a ne bosanski jezik.

Direktor škole Mirzet Mujačić tvrdi da se bosanski jezik pod tim nazivom u ovoj školi izučava od marta 2002. godine.

“Sporazumom – Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika – Ministarstvo prosvjete i kulture nam je dalo odobrenje da izučavamo i koristimo taj naziv, te se tako i u ovom konkursu traži nastavnik bosanskog jezika”, rekao je Mujičić.

On je dodao da na osnovu tog sporazuma rade po nastavnom planu i programu Unsko-sanskog kantona.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Stevica Džogazović rekao je da nije dao odobrenje na zahtjev direktora Osnovne škole “Kozarac” za saglasnost raspisivanja konkursa za nastavnika “bosanskog jezika”.

On je istakao kako je Privremeni sporazum još na snazi, ali da Ustav Republike Srpske prepoznaje naziv jezik bošnjačkog naroda, a ne bosanski jezik.

U Ustavu RS-a eksplicitno je utvrđeno da su službeni jezici Republike Srpske, jezik srpskog, jezik hrvatskog i jezik bošnjačkog naroda.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske naveli su da bi nadležni trebalo da se oglase naredne sedmice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0