Boška Ćavar: ‘Sreća pa moj glas odlučuje, inače bi se svi pozdravljali sa Selam i Merhaba’

HomeVijestiBiH

Boška Ćavar: ‘Sreća pa moj glas odlučuje, inače bi se svi pozdravljali sa Selam i Merhaba’

Broj turista u septembru viši za 10 posto u odnosu na prošlu godinu

O jučerašnjim događajima u Vijeću Grada Mostara u kojem je Boška Ćavar bila suzdržana prilikom glasanja o isticanju obilježja na i unutar institucija i ustanova Gradske uprave, oglasila se i sama Ćavar.

Ćavar je napisala da je “opet tema dana u medijima i na društvenim mrežama”.”Opet se sa mnom, gradskom vijećnicom, i mojim stavovima bavi ‘elita bošnjačkog naroda’ i predstavnici građanskih snaga, Saneli Kajani i Reufi Bajrovići. Sve se isto desilo i 2021 godine kada je na mene pokrenut sinhornizirani napad, jer sam glasala suzdržano po pitanju imenovanja gradonačelnika Mostara. Tada za mene nije postojala razlika između SDA i HDZ, ona ne postoji ni danas, niti u samom slučaju isticanja simbola i zastava u institucijama Grada Mostara”, napisala je Ćavar.Dodala je da je po pitanju isticanja simbola bila suzdržana, kao i po pitanju imenovanja gradonačelnika.

“Mostar jeste nakićen različitim zastavama, ljiljanima i šahovnicama, koji se nalaze svuda oko nas i koriste se kao markeri za označavanje svojih dijelova teritorije. To je tako, a i da smo donijeli ovu Odluku to se ne bi promijenilo. Smatram da se pitanje zastave pokušalo još jednom iskoristiti u svrhe nacionalističke propagande. Reguliranje korištenja simbola u Bosni i Hercegovini, a naročito u Mostaru mora biti puno pametnije i sa većim konsenzusom napravljeno”, dodaje Ćavar.

Donijeti, sa jedne strane odluku, koju stranke sa hrvatskim predznakom ne podržavaju, nije dobro, smatra Ćavar.”Simbol i zastava Bosne i Hercegovine su moji simboli i moja zastava, ali je veoma važno donijeti odluku koja bi u Mostaru uspijevala da pokrije i predstavljanje naroda. Ovu oblast moramo urediti tako da se ostvari okvir koji će štiti i propagira državni, županijski i gradski simbol, ali i poštiva simbole sa kojima se narodi u BiH identificiraju. Hrvati sa šahovnicom, Bošnjaci sa ljiljanima, Srbi sa trobojkom. To su zastave koje su integralni BiH, a morat će biti pametno integrirane u ono što bismo nazivali izgradnjom građanskog društva u BiH”, smatra Ćavar.

Svaka od zastava, ističe Ćavar, nosi svoju težinu, ali je svaka od ovih zastava činjenica.

“Svakako podržavam uklanjanje religijskih i sličnih simbola iz javnih ustanova. Nije mjesto ni raspelu, ni ajetu, ni ikoni u javnoj ustanovi sekularne i multietničke zemlje. Po domovima neka se kači ili ne kači što se želi. Ja sam suzdržana po svakom kukavičjem jaju koje posade SDA ili HDZ, ja ne želim da sudjelujem u njihovim prepucavanjima i nametanjima. Ova odluka je bio još jedan takav pokušaj, a svakim ovakvim pokušajem oni uspijevaju ono što im je cilj, a to je da ubijaju mogućnost multietničkog Mostara i uništavaju stranke i ljude koji časno i bez problema mogu prelaziti linije razgraničenja i skupljati glasove po čitavom gradu”, ističe Ćavar.

Navela je da joj je žao što Naša stranka to nije vidjela i što se “kukavički izvukla iz ovoga svega”.

“Brže-bolje se ograđujući od mene. 2021 su možda imali hrabrosti, sada su preplašeni eskivirali. To je i bila i moja stranka, a ja sam željela da bude stranka što većeg broja Hrvata u Hercegovini. Sve sam više dojma da joj je dovoljno sada da postaje pismenija kopija Željka Komšića, a ne istinska građanska alternativa za sve. Ponudila sam ostavku, ja ne želim da kvarim jedinstvo stranke koje se gradi po toj mjeri. Bosne i Hercegovine, ne može biti bez Hrvata, Srba ili Bošnjaka, niti bez njihovih simbola. Nikada utjerati i nitko utjerati to neće moći, a svakim prisiljavanjem jednih, ili drugih, ili trećih se udaljavamo. Jedino sinkronizirano i sustavno to možemo riješiti”, zaključila je Ćavar.

No, ono što je zanimljivo napomenuti jest da je se u komentarima na ovu objavu Ćavar povela rasprava. Neki su podržali Ćavar, neki su je kritikovali, no pažnju je odnio odgovor Ćavar na jedan od komentara na njenu objavu.

Na jedan od komentara u kojem se kaže da treba raditi da Gradsko vijeće Mostara bude jednoglasno, a ne da glas Ćavar bude taj koji odlučuje Ćavar je odgovorila prilično spornom rečenicom:

“Sreća pa moj glas odlučuje.inače bi se svi pozdravljali sa Selam i Merhaba”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0