Bošnjaci u Skupštini Srbije borit će se za sandžačke i bošnjačke interese

HomeVijestiRegion

Bošnjaci u Skupštini Srbije borit će se za sandžačke i bošnjačke interese

SAD prebacile dvojicu zatvorenika iz Guantanama u Srbiju

U novom sazivu srbijanskog parlamenta od 250 poslanika sedam je Bošnjaka, od toga četiri na listama nacionalnih stranaka i tri s manjinskih lista. Bošnjački poslanici od novog saziva srbijanskog parlamenta očekuju rješavanje problema u Sandžaku. U izjavama za agenciju Anadolija obećavaju da će se zalagati za  sandžačke i bošnjačke interese. 


Dva poslanika s manjinske liste Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Bajro Gegić i Ifeta Radončić, nadaju se da će ovaj saziv skupštine Srbije uspjeti da riješi ključne probleme u državi i da će Srbija krenuti putem evropskih i euroatlantskih integracija.

“Što se tiče nas Bošnjaka, nadam se da će proces implementacije prava Bošnjaka krenuti s mrtve tačke i da će ovo biti period pune afirmacije Bošnjaka u Srbiji. Obrazovanje na bosanskom jeziku, upotreba udžbenika i informiranje na bosanskom jeziku su najvažniji”, kazao je Gegić.

On je jedno vrijeme obavljao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu obrazovanja Srbije. Naglašava da će kao poslanik insistirati na ulaganjima u Sandžak. ” Ekonomski razvoj, izgradnja infrastrukture, autoput preko Peštera i putevi Novi Pazar-Tutin i Novi Pazar-Sjenica su ključ našeg budućeg razvoja”, zaključio je Gegić.

Poslanik Koalicije “Svi zajedno” (Bošnjačke demokratske zajednice i manjinskih stranaka iz Vojvodine) Emir Elfić smatra da je u novom sazivu parlamenta Srbije došlo do blage promjene, što može, kako ističe, imati i implikaciju na odnose prema Sandžaku. “Ono što je ključna stvar jeste na koji način će se formirati vlada i u kojem smjeru će ići politika Vlade Srbije. Trebamo ostaviti vremena da se to pokaže”, kazao je Elfić za Anadoliju.

Poslanik koalicije “Preokret” Kenan Hajdarević ističe da Sandžak i Bošnjaci od novog saziva parlamenta očekuju da riješi ogroman broj problema. “Ne smijemo da dozvolimo da u Sandžaku bude kršenja ljudskih prava, diskriminacije, propadanja u ekonomskom smislu, i nadam se da ćemo u narednom periodu barem neki od tih problema uspjeti da riješimo.”

Bošnjačka narodna stranka (BNS) je, učestvujući na listi “Pokrenimo Srbiju” Tomislava Nikolića, s jednim poslaničkim mjestom ušla u Skupštinu Srbije. Predsjednik i poslanik te stranke Mujo Muković navodi da rad u parlamentu u prvom planu zavisi od toga da li će biti vlast ili opozicija, i da to uslovljava svaki uspjeh u radu. “Ono što mogu obećati građanima Sandžaka, posebno Bošnjacima, jer smo prvenstveno bošnjačka stranka, jeste da ćemo se zalagati za sandžačke regionalne interese, bošnjačke interese, onako kako mi to najbolje budemo mogli u datim okolnostima.“

Na konstitutivnoj sjednici Narodne Skupštine Srbije, prvi put kao poslanik SDP-a Srbije, učestvovao je ministar u vladama SR Jugoslavije i Srbije Rasim Ljajić. Novi poslanički staž započeo je i njegov partijski kolega Meho Omerović, porijeklom Bošnjak iz Goražda. Ljajić i Omerović nalaze se na listi koalicije “Za bolji život-Boris Tadić“.

Na pitanje da li će oformiti bošnjački poslanički klub, sagovornici agencije Anadolija ocjenjuju da to nije isključeno, ali da zavisi od stavova stranaka na čijim su listama i da je još prerano govoriti o tome.