instant fap
NaslovnicaSanski Most

„Bošnjački nacionalni identitet“

„Bošnjački nacionalni identitet“

U prostoru stare gradske vijećnice jučer je održana javna tribina na temu „Bošnjački nacionalni identitet“.

O ovoj veoma važnoj i zanimljivoj temi govorio je predsjednik Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti, prof. dr. Ferid Muhić. Nacionalni identitet Bošnjaka danas se nalazi u krizi i neophodan je pronalazak nacionalnog konsenzusa oko ovog pitanja, istakao je prof.dr. Muhić obraćajući se prisutnima. U svom iscrpnom izlaganju on se osvrnuo na istoriju Bosne i njenog naroda, istakavši kako je to država s mnogo dužim istorijsko političkim kontinuitetom nego što je to slučaj s njenim susjedima.

Nedoumice kod Bošnjaka u vezi s njihovim nacionalnim identitetom, istakao je prof. Muhić, velikim dijelom su uzrokovane iskrivljenim istoriografskim tumačenjima prošlosti, a ta tumačenja su tokom proteklog vremena namentuta i ideološki inspirisana od strane političkih krugova u susjednim zemljama koji su oduvijek gajili političko teritorijalne aspiracije prema Bosni i Hercegovini. Jedan od ključnih problema, kako je istakao ugledni predavač, jeste unutrašnji problem identifikacije Bošnjaka s nacionalnim imenom koji ih određuje.

Predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti je u svome nadahnutom izlaganju govorio i o određenim istorijskim stereotipima koji su i danas vrlo prisutni. Jedan od njih je, kako je istakao, i tvrdnja da je savremena Evropa kršćanska tvorevina. Prof.dr. Muhić je podsjetio da je prva islamska država u Evropi formirana još početkom osmog vijeka na Pirinejskom poluostrvu kada veći dio kontinenta još uvijek nije primio kršćanstvo, što, kako je istakao, obara argumente i tvrdnje o kršćanskom ekskluzivitetu Evrope. U sklopu ove javne tribine predstavljena je i knjiga književnika Muhameda Mahmutovića, pod nazivom „Pacijenti“. Ova knjiga govori o periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu i njenim posljedicama. Organizatori ovog događaja bili su Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, Omladinski kulturni centar „Atis“, Asocijacija za kulturu, omladinu i sport „Akos“, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ i Javna ustanova „Kult media“.