Bože sačuvaj Bosnu i Hercegovinu od “izliva emocija” s obje strane Drine

HomeVijestiBiH

Bože sačuvaj Bosnu i Hercegovinu od “izliva emocija” s obje strane Drine

Milanović o letjelici: Neki su ljudi pali sa kruške, pa nije nas gađao Hezbollah

Bože sačuvaj Bosnu i Hercegovinu od izliva emocija s obje strane Drine kako ih objašnjava srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. A sačuvaj nas i od Zorana Milanovića, nikad goreg hrvatskog predsjednika kad tumači hrvatsku povijest preko leđa Bosne; očito ovaj hrvatski predsjednik nije čitao Miroslava Krležu?!”

Komentirao je ovo danas Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka, koji je stava i kako “Aleksandar Vučić naravno ostaje sijač letalnih poruka, ali sve mi se više čini i ‘raw model’ – uzor Zoranu Milanoviću”.

“Opasna je ta nova šovinistička ’emocionalnost’ koja zaudara na staru hegemoniju. Uostalom, zbog tih ’emocija’ i produženog srbiziranja Bosanaca preko Drine iz geopolitičkih razloga (što su kao pandan nažalost, kroz kroatiziranje dijelova BiH dijelom prihvatili i u Zagrebu) Vučiću se još ne može vjerovati.

Eufemizam zvani ‘srpski svet’ uz torbu punu prljavog alata zvanog ‘otvoreni Balkan’ – nije ništa drugo nego ‘velika Srbija’ u novom pakovanju. Zar takvoj Srbiji dati Bayraktare?!”, istaknuo je Avdović, dodajući:

“Zato Republika Turska ne treba prodati svoje ubitačne bespilotne letjelice Srbiji ni po koju cijenu. Niko u Bosni, Kosovu, Hrvatskoj itd. ne može vjerovati Vučiću da on želi te ubitačne dronove za ‘samoodbranu’?! Pa nisu Bosna i Hrvatska napadale Srbiju već obrnuto.”

I, da podsjetim, nastavio je on, “Srbija nije Ukrajina – zato Turska, zaustavite prodaju Bayraktara srpskoj vojsci i obuzdajte regionalnu utrku u naoružanju u kojoj prednjači Beograd”.

“Zveckajući oružjem, Srbija sigurno želi pregovarati oko eventualne podjele Kosova. I namiriti se možda preko RS-a – dakle pola BiH u čemu Beogradu, čini se sve učestalije i nažalost asistiraju iz Zagreba. Uz Bayraktare Beograd bi bio još veća prijetnja oružjem svima oko sebe.

Znajući sve to, Milanović propušta priliku, da nakon susreta s predsjednikom Erdoganom prioritetno govori s Ankarom o opasnosti prodaje Bayraktara Srbiji. Ali, zato jadnik ide na noge Miloradu Dodiku, glavnom ruskom vazalu u tom dijelu Balkana, koji bi da isporući Vučiću pola Bosne i Hercegovine?! Je li to podrška EU i NATO Hrvatske cjelovitosti BiH za šta se službeni Zagreb deklerativno zalaže?

Republika Turska, kao što sigurno već jeste, zato mora dodatno biti svjesna velikodržavnih apetita prema Bosni i Hercegovini od strane njenih komšija i susjeda. I pored podrške Ankare državnom integritetu Bosne i Hercegovine, konkrena mjera u korist te potpore BiH treba biti odustajanje od prodaje Bayraktara Srbiji. To nije obična trgovina”, naglašava Avdović.

On poentira kako Milanović već sada troši posljednje kredite iz dobrog govora kojeg je održao u Sisku na otvaranju islamskog centra upravo u prisustvu Erdogana:

“Uostalom, da nije Bosne po kojoj bljuje retoričke nebuloze, šta bi ovih prethodnih dana radio Milanović? Od predsjednika pretvorio se u lošeg portparola vlastitog neznanja. Ko bi uopće primjetio da postoji da ne izljeva mržnju prema Bosni, negira genocid i hvali glavnog rušitelja Bosne i Hercegovine Dodika? Milanović je zapravo obična i prolazna politička metrika.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0