instant fap

BRAVO Uredili izvorište rijeke Dabar

BRAVO Uredili izvorište rijeke Dabar

Na lokalitetu pećine i izvorišta rijeke Dabar danas je organizovana akcija čišćenja i uređenja cijelog ovog lokaliteta.

Akciju su organizovali povratnici u selo Dabar, ali i mještani ovog i drugih sela na području Sanskog Mosta, koji danas žive na nekom drugom mjestu. Akcija je nazvana „Dabar izvor 2020“, a odazvao joj se veliki broj učesnika koji su, specijalno za ovu priliku došli iz drugih gradova ili država gdje su u poslijeratnom periodu zasnovali svoju životnu egzistenciju.

Akcija je obuhvatila košenje trave i uklanjanje guste vegetacije kako bi se omogućio lakši prilaz ovome prirodnom bogatstvu kojim raspolaže Općina Sanski Most. Također, učesnici su očistili i put kojim se iz pravca sela Dabar stiže do ovoga lokaliteta.

Učesnici akcije kažu da, iako većina njih više ne živi na ovome prostoru, u svojim srcima i dalje nose prirodne i druge znamenitosti kao što su pećina i vrelo rijeke Dabar i druge. Dabarska pećina jedan je od prirodnih dragulja koji se nalazi na području općine Sanski Most. Svega stotinjak metara od same pećine nalazi se izvor rijeke Dabar. Voda u ogromnom mlazu, stvarajući snažan huk, izvire iz stijene otičući riječnim koritom čija je dužina nekoliko kilometara.

Rijeka Dabar zmijoliko vijuga kroz kanjon koji je obrastao bogatom vegetacijom i ulijeva se u Sanu. Radi se o potpuno čistom riječnom vodotoku, a dobri poznavaoci rijeke kažu da se ona slobodno može piti na izvoru i ušću.

Kanjon Dabra predstavlja ekološki raj, nenarušen je izgradnjom i od prije nekoliko godina, odlukom Općinskog vijeća Sanski Most, proglašen općim dobrom od posebnog značaja.

KOMENTARI