instant fap
NaslovnicaPozitivne priče

Brinuti o odgoju svoga psa

Brinuti o odgoju svoga psa

Nako (opravdano) podužeg razmišljanja i vijećanja veliki događaj se zbio – vaša obitelj veća je za jednog člana i to onog četveronožnog. Slatki psić stigao je u dom, mekan je i umiljat, po cijele dane biste se samo s njim igrali, zar ne? No biti odgovornim vlasnikom psa uz sebe povlači još puno toga, od njege, brige za zdravljem, brige o prehrani…, a najvažniji je odgoj.

Kada razmišljate o tome kako pripremiti dom za psa, odmah morate biti svjesni da će odgajanje malog bića biti veliki dio svakodnevice. U početku najviše, no i kroz cijeli njegov životni vijek, uvijek će trebati brinuti o ponašanju psa, njegovim osjećajima, kako se uklapa u okolinu i kakvu interakciju s njom ima.

Odgoj polazi od vas, ne podrazumijeva isključivo odlazak u školicu i treninge, iako je i to veliki dio priče, pogotovo kada se radi o velikim, snažnim ili energičnim pasminama. Odgoj, također, kreće od prvog dana kada psić stigne u dom i grana se u nekoliko važnih područja, od ponašanja u domu, ponašanja vani, u zatvorenom prostoru i na livadi, interakcije s ljudima (poznatima i nepoznatima), interakcije s drugim psima i slično.

Maleni će prvo morati savladati kućnu rutinu i odnos s ukućanima. Naučiti gdje je njegovo mjesto u domu, kako i gdje se obavlja nužda (pogotovo ako još nije vrijeme za šetnje), koji dijelovi stana ili namještaja su off limits i slično. A prije nego što psića počnete učiti ponašanju i vi morate biti čvrsti u svojim odlukama kao obitelj ili sustanari. Najbolje je psića vezati uz jednu osobu koja će mu biti “gazda” i koja će biti zadužena za cjelokupni odgoj, s ostalim ukućanima koji prate njegova pravila i odluke. Važna je suglasnost svih oko pojedinih stvari, a ne da jedan ukućan brani skakanje na kauč, dok drugi to dozvoljava. Psića će to samo zbuniti i izazvati kontraefekt pri učenju komandi.

Kada udomljavate trebate biti svjesni da će neke od ovih točaka biti zahtjevnije zbog štenetove prošlosti, a što starijeg psa udomite, to mu više vremena treba posvetiti, emotivno, fizički i vremenski, pogotovo ako dolazi iz sredine gdje je bio zanemarivan.

Kada je kućni odgoj savladan, a maleni nauči čemu služi dom, a čemu šetnje, onda možete započeti socijalizaciju i treninge koji će olakšati interakciju s ljubimcem vama, ali i drugima.

Iako su prvi mjeseci života od velikog značaja za razvoj ponašanja kod pasa, uvijek je važno znati da pas uči tijekom cijelog života stoga je potrebno i dalje izlagati ga različitim situacijama kako odrasta. Njegovo poznavanje različite okoline s kojom se susretao kao štene treba obnavljati kako bi u tim situacijama ostao samopouzdan i kad se razvije u odraslog psa.

Ako imate štene, dobili ste praznu ploču koju ćete vi ispisati zajedno s njime – vi ćete oblikovati njegovo ponašanje. No, suprotno uvriježenom mišljenju da se „starog psa ne može naučiti novim trikovima“, odrasli psi također stalno uče te se različitim procesima učenja može modificirati ponašanje kod odraslih pasa. U svakom slučaju, bez obzira na dob psa, temelj vašeg rada sa psom mora biti učenje temeljeno na pozitivnim poticajima.

KOMENTARI