instant fap

Bristol uvodi sopstvenu valutu

Ideja uvođenja bristolske funte je oduševila ljude, u vrijeme dok Veliku Britaniju trese recesija, a ugled tamošnjih banaka je okrnjen skandalima

U Velikoj Britaniji građani sve više gube povjerenje u banke pa je stoga grad Bristol najavio da će uvesti u upotrebu sopstvenu valutu, bristolsku funtu, prenose agencije.

Ta nova valuta, koju će moći da koriste samo kompanije u Bristolu koje se za to prijave, biće puštena u promet u septembru, a organizatori su zasuti zahtjevima lokalnih firmi koje žele da se uključe u taj projekat, prenijela je agencija AFP.

Kolaps eurozone

Ideja uvođenja bristolske funte je oduševila ljude, u vrijeme dok Veliku Britaniju trese recesija, a ugled tamošnjih banaka je okrnjen skandalima, dok ministri otvoreno govore o mogućem kolapsu eurozone, čija Velika Britanija nije članica, izjavio je jedan od organizatora, Kiran Mandi.
Stotine firmi su se prijavile za učešće u projektu, od čuvenog centra za umjetnost Arnolfinija pa do lanca prodavnica delikatesne robe Chandos, a uvođenje valute je moralo da bude pomjereno sa maja na 19. septembar zbog velikog interesovanja.
Na novčanicama se nalaze simboli lokalnog ponosa, uključujući pisca religijskih tekstova Hanu Mur, kao i avion concord, koji je djelimično proizveden u Bristolu.

Lokalna valuta

Drugi britanski gradovi su, takođe, pokušavali da uvedu lokalnu valutu, ali je Bristol, u kojem živi pola miliona ljudi, prvi veći grad koji to radi, pri čemu je njihov projekat veoma ambiciozan.
Organizatori navode da će firme plaćati lokalne poreze u bristolskim funtama, a tamošnja opština je ponudila svojim zaposlenima, kojih ima 17.000, da dobijaju dio plate u toj valuti.

KOMENTARI