instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Britanac bosanskih korijena na krovu Afrike razvio zastavu BiH

Britanac bosanskih korijena na krovu Afrike razvio zastavu BiH

Međunarodna grupa studenata i volontera koja djeluje u okrilju humanitarne organizacije “Dig Deep” popela se 3. septembra na Kilimandžaro, najviši vrh Afrike (5.895 m) koji se nalazi u Tanzaniji, nedaleko od granice s Kenijom. Među njima je bio i devetnaestogodišnji Ali Ahmović, student iz Londona čiji roditelji su porijeklom iz BiH. Ahmović je po dolasku na krov Afrike razvio zastavu BiH, u čast zemlje svojih roditelja. 

Za ovaj poduhvat trebalo im je šest dana. Neki od volontera su za vrijeme uspinjanja odustali zbog visinske bolesti. Većinu učesnika činili su studenti britanskih univerziteta koji su imali zadatak da skupe 3.000 funti za organizaciju koja se bavi pružanjem čiste vode ljudima širom svijeta koji nemaju pristup pitkoj vodi.

U konačnici su skupili 100.000 funti kako bi škola na jugu Kenije dobile pitku vodu i sanitarije. Inače, u zemlji od 46 miliona stanovnika, 41 posto stanovinika se još uvijek oslanja na nepouzdane izvore vode, dok 59 posto koristi zastarjela sanitarna rješenja, prema podacima organizacije Water.org.

Ured “Dig Deepa” za Afriku smješten je u engleskom gradu Sheffieldu. 

Roditelji mladog Ahmovića u Sarajevu posjeduju kompaniju u kojoj je zaposleno preko 70 ljudi. 

Zanimljivo je da se R.R. Reusch, američki misionar ruskog porijekla, popeo na Kilimandžaro čak 65 puta. 
 

KOMENTARI