Britanska funta dodatno oslabila u Aziji

HomeVijesti

Britanska funta dodatno oslabila u Aziji

Ambasador BiH u Briselu: Osjećaji podijeljeni, strah na finansijskim tržištima

Britanska funta jutros je dodatno oslabila u trgovini u Aziji poslije rekordnog pada u petak, 24. juna.

Za jednu funtu trenutno se dobija 1,34 dolara, što znači da je britanska valuta oslabila za 2,6 odsto u odnosu na kurs od prije tri dana, kada su berze zatvorene. Prema euru je oslabila ua 1,4 odsto, pa se za jednu funti sada dobija 1,2145 eura.

Funta je u petak doživjela najveći pad u jednom danu prema dolaru, a u jednom trenutku potonula je na kurs od 1,3236.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da je Britanija spremna da se suoči sa budućnošću “sa snažne pozicije” i da neće biti usvajanja vanrednog budžeta.

On je izjavio da će biti “podešavanja” u britanskoj ekonomiji, ali da je “savršeno logično da se sačeka izbor novog premijera” prije preduzimanja bilo kakve akcije, prenio je BBC.

Vlasti azijskih zemalja preduzele su mjere za stabilizovanje finansijskih tržišta.

Japanski ministar finanisija Taro Aso rekao je da je dobio instrukcije od premijera Šinza Abea da preduzme korake za stabilizovanje tržišta valuta ako to bude potrebno.

Rast vrijednosti jena brine japanske vlasti, jer je japanska roba zbog toga manje konkurentna na stranim tržištima.

U Kini, centralna banka je oslabila vrijednost nacionalne valute juana za 0,9 odsto, što je bio najenergičniji potez od avgusta prošle godine.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je sinoć da je odluka Britanaca na referendumu da njihova zemlja istupi iz EU iznenadila finansijska tržišta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0