Broj mrtvih u Istanbulu premašio 36, sve ukazuje da je napad izveo ISIS

HomeVijestiGlobus

Broj mrtvih u Istanbulu premašio 36, sve ukazuje da je napad izveo ISIS

Pucnjava u Istanbulu, u sukobu policije i napadača više ranjenih

Premijer Turske Binali Yildirim je nakon terorističkog napada koji se u utorak navečer desio na aerodromu Ataturk u Istanbulu posjetio mjesto događaja gdje je novinarima kazao kako je i posljednji napad u Istanbulu pokazao da je terorizam globalna prijetnja.

“Nakon ovog događaja još jednom smo jasno vidjeli kako je terorizam globalna prijetnja. Ovaj napad je podlo isplanirani teroristički čin čiji cilj su bili nevini ljudi“, rekao je Yildirim.

Istakao je da je, prema posljednjim podacima kojima raspolaže, broj poginulih u napadu povećan na 41. U napadu je ranjeno 147 osoba koje su prebačene u najbliže bolnice.

“U eksploziji koja se dogodila u 21.22 sati po lokalnom vremenu, prema posljednjim podacima, poginulo 36 osoba. Osim toga, ranjen je veliki broj osoba“, kazao je ranije turski premijer.

Istakao je također kako je utvrđeno da su teroristi koji su izveli napad na aerodrom stigli privatnim taksijem.

“Teroristi su na aerodrom stigli privatnim taksijem, a zatim izveli i napade”, potvrdio je Yildirim.

Dodao je i kako postoji velika mogućnost da je teroristički napad izvela organizacija ISIS.

“Prema dosadašnjoj istrazi sigurnosnih struktura, sve ukazuje na to kako je teroristički napad izvela organizacija ISIS. Pored toga što dokazi ukazuju na ISIS, još uvijek traju aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem“, rekao je Yildirim.

Istakao je na kraju da se teroristički napad desio u momentu kada je Turska započela normalizaciju odnosa sa susjedima.

“Još jednom se uvidjelo da terorizam predstavlja prijetnju svim zemljama i svim narodima. Terorizam je globalno pitanje i stoga i borba protiv terorizma mora biti vođena međusobnom saradnjom na globalnom nivou“, istakao je premijer Turske.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0