instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Broj oboljelih od vodenih ospica u BiH je u porastu, ali one nisu opasne kao morbili

Broj oboljelih od vodenih ospica u BiH je u porastu, ali one nisu opasne kao morbili

Problem je što većina ljudi ne razlikuje ove dvije zarazne bolesti. Varičele su vodene ospice od kojih najčešće oblijevaju djeca i one se liječe terapijom te se nakon toga stiče trajni imunitet na ovu bolest. S druge strane ospice ili morbili mogu imati i smrtni ishod. Oni utječu i na disajne organe te dovode do upale pluća ili čak upale mozga. Obolijevanje se sprečava vakcinacijom.

Obje bolesti se prenose na isti način, kapljičnim putem ili direktnim kontaktom s oboljelom osobom. Iz JU Dom zdravlja Banja Luka kažu kako je povećanje broja oboljelih od varičele u zimskim mjesecima uobičajeno, kao i kod ostalih kapljičnih infekcija, zbog boravka u zatvorenom prostoru te bližeg kontakta. U Banjoj Luci je povećan broj prijavljenih oboljelih od vodenih ospica, ali za sada nisu ostvareni uslovi za pojavu epidemije.

“Put prijenosa je kapljični put i direktan kontakt s oboljelim. Bolesnik je zarazan u posljednjim danima inkubacije i za vrijeme izbijanja osipa. Inkubacija bolesti je od 10 do 20 dana. Bolest se dijeli u tri stadija. Prvi je prodromalni stadij koji traje 1-2 dana, s povišenom temperaturom, malaksalošću i glavoboljom. Eruptivni stadij karakteriše pojava vezikulozne ospe, odnosno vodenih mjehurića praćenih svrbežom. Ovaj stadij traje sedam dana. U stadiju regresije dolazi do povlačenja osipa i općih simptoma. Bolest se liječi simptomatski i to lijekovima za sniženje temperature, mirovanjem te tečnim puderom. Poslije preležane bolesti ostaje trajni imunitet”, rekla nam je dr. Mirjana Miljković, specijalistica epidemiologije iz JU Dom zdravlja Banja Luka.

U prevenciji bolesti važno je bolesnika izolovati, jer je bolest veoma zarazna. Miljković kaže kako se danas u razvijenim zemljama obavlja aktivna imunoprofilaksa živom atenuiranom vakcinom, a u ostalim zemljama se vakcina koristi za individualnu zaštitu djece koja su imunokompromitovana.

I u Zavodu za javno zdravstvo FBiH ističu kako je ovo sasvim normalna pojava u ovom periodu godine, ali da pacijenti više trebaju brinuti zbog morbila (ospice, male boginje) jer ovaj virus uzrokuje veliki pad imuniteta. Simptomi su visoka temperatura i osip koji bude prisutan čak i u ustima. Obolijevanje se sprečava vakcinacijom koja je nažalost bila u padu posljednjih godina, zbog čega se i broj oboljelih povećao. Ipak, zabilježen je napredak pa u RS-u nema oboljelih u posljednja dva mjeseca, dok je u FBiH broj oboljelih u padu u odnosu na isti period prošle godine.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u novembru 2017. su registrovana 24 pacijenta oboljela od morbila, dok je u istom mjesecu 2016. godine bilo njih 110. Ovo je pokazatelj da se polako vraća svijest o važnosti vakcinacije djece MMR vakcinom. Ipak, broj oboljelih je i dalje visok s obzirom na to da je riječ o bolesti koja je bila iskorijenjena vakcinacijom.

“Sada plaćamo cijenu kampanje protiv vakcinacije jer je ovo zarazna bolest koja se sprečava MMR vakcinom. Ovo treba biti upozorenje svim roditeljima jer nevakcinisanjem djece dovode u opasnost ne samo svoju djecu, već i druge osobe s obzirom na komplikacije koje se javljaju i dovode u opasnost živote. Apelujemo da vakcinišete svoju djecu MMR vakcinom”, kazao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

U regiji je zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva , dok je u Novom Sadu u Srbiji proglašena je epidemija. U prošloj godini registrovano je 886 oboljelih u ovoj zemlji. Najmlađi pacijent je bila dvomjesečna beba, a najstariji ima 60 godina. Većina ih je nevakcinisana, a više od 34 posto ih je hospitalizovano. Kod 91 osobe je registrovana upala pluća. Broj oboljelih povećan je i na Kosovu.

KOMENTARI