Broj zahtjeva za vize iz Saudijske Arabije najbolje pokazuje koliko turističkog novca BiH gubi

HomeVijestiBiH

Broj zahtjeva za vize iz Saudijske Arabije najbolje pokazuje koliko turističkog novca BiH gubi

Turisti ostvarili blizu 100 hiljada noćenja u BiH tokom mjeseca oktobra

Saga o ukidanju viza za turiste iz Saudijske Arabije tokom ljetne sezone još uvijek traje. Iako su Saudijci apsolutni rekorderi kada je riječ o zahtjevima za izdavanje turističke vize u BiH, to određenim politikama nije dovoljno kako bi ova država maksimalno iskoristila potrošački potencijal turista iz te države.

Ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nisu dali svoj glas na posljednjoj sjednici Vijeća ministara kako bi olakšali proceduru turistima iz Saudijske Arabije za dolazak tokom pet mjeseci ljetne sezone. Važno je naglasiti da nije planirano totalno ukidanje viznog režima, već isključivo sezonsko.

A zašto su Saudijci “važni” kao turisti? 

Ključni detalj je potrošačka moć tih turista s obzirom na to da sve analize i iskustva bh. turističkih radnika, hotelijera, restoratera i slično kažu da turisti iz Saudisjke Arabije spadaju u kategoriju značajnih potrošača, a i njihov boravak u našoj zemlji je duži od prosjeka.

Otpor ukidanju viza opravdan je činjenicom da država BiH godišnje u prosjeku uprihoduje nešto više od 800.000 KM od taksi za izdavanje viza. Također, kao opravdanje je navedena i preporuka EU da bi se BiH kao aspirant za članstvo trebala pridržavati politike koju vodi i Unija kada je riječ o viznoj politici. Ipak, nije bilo problema kada se u BiH glasalo o ukidanju viznog režima za kineske turiste, iako tim istim turistima treba viza za ulazak u zemlje članice EU.

Cijena vize za Saudijce za jedan ulazak iznosi 30 eura, a za više ulazaka 57 eura. Toliko država BiH uprihoduje od jedne osobe na osnovu vize. Nesumnjvo je da bi mnogi u BiH zaradili znatno više od tog iznosa da nema viza.

Podaci u posljednjih pet godina pokazuju da je broj turista iz Saudijske Arabije u našoj zemlji sve više rastao. Tako ih je 2016. nešto više od 10.000 zatražilo vizu, a 2019. skoro 36.000 turista je dobilo vizu za BiH. Nažalost, taj trend je poremetila korona pa je broj izdatih viza prošle godine bio svega 783. Ipak, i taj broj je veći u odnosu na druge zemlje.

I sada, kada privreda, a posebno turizam BiH, vapi za oporavkom i kada je neophodno maksimalno ući u utrku za turiste, naša zemlja će umjesto ukidanja viza tokom ljetne sezone Saudijce ponovo odbijati od ove države procedurom podnošenja zahtjeva.

U posljednjih pet godina u BiH je došlo skoro 100.000 turista iz Saudijske Arabije. U tom periodu nije bilo nijedne prijavljene sigurnosne prijetnje ili zahtjeva za azil ili neke pritužbe Evropske unije. Paralelno, zemlje Evropske unije vode kampanju privlačenja turista iz zemalja Arapskog zaljeva.

Prema posljednjim podacima, u Ambasadi BiH u Saudijskog Arabiji ogroman je broj zahtjeva za vize. Samo u jednom danu je stiglo 500 zahtjeva. A koliko bi turista stiglo u našu zemlju da nije administrativne prepreke u vidu viza pitanje je za razmišljanje i turističkih radnika, ali i onih koji se iz ko zna kojih razloga protive sezonskom ukidanju viza.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: