instant fap

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 20 miliona, udvostručen za samo 7 sedmica

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 20 miliona, udvostručen za samo 7 sedmica

Nakon skoro pet mjeseci otkako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, broj zaraženih ovim virusom u svijetu premašio je 20 miliona, podaci su Univerziteta Johns Hopkins.

Na globalnom nivou dinamika zaraze je išla tako da je milion slučajeva bilo početkom aprila. Do 22. maja bilo ih je pet miliona, a taj se broj do kraja juna udvostručio na 10 miliona. 

Samo sedam sedmica kasnije ponovo se udvostručio broj zaraženih na 20 miliona slučajeva infekcije.

Najviše zaraženih, od početka pandemije, je u SAD-u i to vše od pet miliona. Slijedi Brazil sa više do tri miliona te Indija sa više od 2,2 miliona zaraženih koronavirusom.

U BiH je od početka pandemije do danas registrovano više od 14.000 slučajeva zaraze.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da smatra da uprkos “velikoj muci i patnji” i sve većem broju, “postoje zeleni izdanci nade i da nikada nije kasno da se epidemija preokrene”.

Kako prenosi The Guardian, Tedros je dao primjere zemalja koje su uspješno smanjile širenje COVID-19, primjerice Novi Zeland i Ruanda, te pohvalio narode koji su pretrpjeli velike nacionalne epidemije i sada su brzo reagirali na lokalne pojave.

Nakon globalne krize i ekonomskog kolapsa u mnogim zemljama sve su oči uprte u utrku za vakcinu. Iz WHO-a su kazali da se na svijetu radi na 165 vakcina, a šest ih je dostiglo fazu 3 – ili velika ispitivanja na ljudima, odnosno kliničke procjene.

KOMENTARI