instant fap

Budite oprezni s davanjem paracetamola maloj djeci

Bebe kojima se često daje paracetamol imaju veće šanse razviti astmu prije polaska u školu, pokazala je nova danska studija. Znanstvenici upozoravaju – lijek dajte samo kad je stvarno nužan.

Sudeći prema rezultatima studije Sveučilišta u Kopenhagenu, što se djeci češće daje lijek na bazi paracetamola u prvoj godini života, veća je vjerojatnost da će razviti probleme s disanjem.

Ipak, upozoravaju kako njihova studija samo dokazuje potencijalnu vezi između davanja paracetamola maloj djeci i razvoja astme, ali ne dokaz o sigurnoj uzročno-posljedičnu vezu, piše Telegraph.

Voditelj tima Hans Bisgaard, profesor pedijatrije sa Sveučilišta Kopenhagen, savjetuje roditeljima da lijek daju samo kad je nužno potreban, kao kada dijete ima temperaturu.

‘Željeli bismo naglasiti kako korištenje ovog lijeka zaista donosi korist u nekim okolnostima’, objašnjava.

U istraživanju je sudjelovalo 366 djece, koju su pratili od rođenja do sedme godine života. Svi su imali majke koje boluju od astme, što im je samo po sebi povećavalo rizik od te bolesti. Do treće godine 19 posto djece imalo je simptome nalik astmi, dok su oni koji su kao bebe primali paracetamol imali veće izglede pokazati simptome poput napadaja otežanog disanja, gubljenja daha ili kašlja.

Svako udvostručenje broja dana kada je beba primala lijek, donijelo je 28 posto povećanja rizika od simptoma astme. Taj rizik je nestao do sedme godine.

Znanstvenici upozoravaju da su djeca koja su razvila astmu jednostavno bila bolesnija kako bebe, što znači da su i češće trebali primati paracetamol.

‘Prerano je zaključiti uzročno-posljedničnu vezu, ali rezultati bi trebali potaknuti daljnja istraživanja.’

Jedna je nedavna studija pokazala da djeca kojoj su davani drugi uobičajeni lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena i naproksena, također imala povećan rizik od astme.

Međunarodna studija, u kojoj je sudjelovalo 300 tisuća tinejdžera u 50 zemalja, pokazala je da korištenje paracetamola povećava šanse od kožnih bolesti i nazalnih alergija.

KOMENTARI