instant fap

Budžet USK: Zahtjevi korisnika uveliko premašuju predviđenih 213 miliona KM

Budžet USK: Zahtjevi korisnika uveliko premašuju predviđenih 213 miliona KM

Komisija za budžet ponovno će zasjedati u srijedu kako bi se koncipirali konačni zaključci te dostavili na razmatranje ministarstvu finansija, odnosno Vladi USK

U sali Skupštine USK danas je održana javna rasprava o nacrtu budžeta USK.

Podsjetimo, nakon što je Skupština USK usvojila budžet u formi nacrta, i to u iznosu od 213 milion maraka, danas su budžetski korisnici kao i ostali koji su oslonjeni na kantonalna sredstava bili u prilici iznijeti svoje primjedbe i sugestije na predloženi najvažniji financijski akt u kantonu. Uglavnom, zahtjevi  korisnika premašuju  ukupno planirani iznos zbog čega će izvršna i zakonodavna vlast imati pune ruke posla  pri definisanju konačnog prijedloga  budžeta USK.

Bliži se kraj marta, što znači prestanak odluke o privremenom finansiranju USK i konačno usvajanje budžeta USK. Kao i svake godine, sada nastaju problemi kako  napraviti raspodjelu sredstava koja bi udovoljila  zahtjevima  korisnika   budžeta. Oni su daleko veći od  213 miliona maraka  koliko je predloženo u nacrtu budžeta, a koji je Skupština USK prihvatila na posljednjoj sjednici. U Sindikatu policije podržavaju predloženi nacrt, tačnije dio koji se odnosi na iznos namjenjen policiji. Kažu, ovo je prvi budžet sa kojim su zadovoljni.

U Sindikatu srednjeg obrazovanja iskazali su rezerve prema predloženom iznosu budžeta USK. Iznosi i broj korisnika ne odgovaraju stvarnom stanju, stoga je potrebno izbršiti kontrolu rada svih javnih ustanova  kako bi se došlo do  realnog  budžeta, ističu u ovom sindikatu.

Za razliku od svojih kolega, u osnovnom obrazovanju slažu se sa predviđenim budžetom za osnovno obrazovanje, s tim da će u ponedjeljak ipak održati štrajk upozorenja u slučaju, kažu, da se pokuša taj iznos umanjiti. Problemi su ipak veći u predškolskom obrazovanju.

Bez obzira na obećanja vlasti da neće finanancijski ugroziti rad JP RTV USK, nacrtom budžeta za ovaj medij planiran je manji  iznos sredstava u odnosu na stvarne  potrebe uposlenika ove kuće.

Inače, današnju javnu raspravu o budžetu USK zajedno sa minstarstvom finansija organizirala je komisija Skupštine  USK za budžet i finansije. Nakon što su čuli primjedbe i sugestije učesnika rasprave, članovi komisije podržali su većinu zahtjeva. Sada je bitno naći unutarnje rezerve za njihovu  realizaciju.

Komisija za budžet ponovno će zasjedati u srijedu kako bi se  koncipirali konačni zaključci te dostavili na razmatranje ministarstvu finansija, odnosno Vladi USK.

KOMENTARI