Bugatti Bolide proglašen najljepšim hiperautomobilom godine

HomeAUTO

Bugatti Bolide proglašen najljepšim hiperautomobilom godine

Bugatti predstavio električni automobil za djecu

Bugatti Bolide je najljepši hiperautomobil godine, odlučio je žiri sastavljen od profesionalnih dizajnera tokom 36. Međunarodnog automobilskog festivala u Parizu.

Bolide je ograničeni Bugattijev model fokusiran na stazu, a nagradu je dobio u konkurenciji od ukupno četiri finalista i to sa značajnom prednošću. Preostala tri konkurenta nisu navedena, ali pravila nalažu da kandidati mogu biti samo modeli serijske proizvodnje koji se prodaju z više od 60.000 eura te koje odlikuju sportski dizajn i izvanredne performanse. Uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o godišnjoj nagradi, svi kandidati su vjerovatno predstavljeni ove godine.

Bolide je najekstremniji Bugattijev model u historiji, dizajn odlikuje niska karoserija s brojnim otvorima, LED prednja i stražnja svjetla u obliku slova “X”, otvor na krovu, ogromni stražnji difuzor, trkaći stražnji spojler i centralno pozicionirani izduvni sistem s četiri završetka.

Bolide je predstavljao novi izazov za tim dizajnera, tako da nagrada mngoo znači.

“Čast nam je što je dizajn dobio tako prestižnu nagradu od eksperata u ovom polju. Za nju je zaslužan cijeli tim koji je usavršio sve aspekte dizajna modela Bolide”, izjavio je direktor Bugattijevog dizajna Achim Anscheidt.

Unutrašnjost nije slična Chironovoj, vozač sjedi veoma nisko i ne pruža luksuz kao cestovni hiperautomobili. Dizajn je osmišljen tako da vozač ima maksimalnu vidljivost, kao i da minimalno zaokuplja njegovu pažnju. Sve kontrole su na dohvat ruke.

Bolide je predstavljen u oktobru 2020. godine u formi koncepta, a nakon velikog interesa je Bugatti u augustu ove godine predstavio produkcijsku verziju namijenjenu stazi. Hiperautomobil je ograničen na 40 primjeraka, a pokreće ga 8,0-litarski W16 quad-turbo motor koji razvija 1.824 KS i koji koristi gorivo za trkaće automobile (110 oktana).

Prve isporuke se očekuju 2024. godine, a svaki Bolide će koštati 4 miliona eura.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: