Bugatti će proizvesti 40 primjeraka modela Bolide

HomeAUTO

Bugatti će proizvesti 40 primjeraka modela Bolide

Bugatti Bolide proglašen najljepšim hiperautomobilom godine

Bugatti je zvanično potvrdio da će proizvesti 40 primjeraka ultrasnažnog hiperautomobila razvijenog isključivo za stazu, a to je model Bolide.

Bolide je predstavljen u oktobru 2020. godine kao unikatni primjerak sa Bugattijevim legendarnim 8,0-litarskim W16 motorom, no ranije ovog mjeseca su počele kružiti glasine da će kompanija ipak krenuti u ograničenu proizvodnju. Te špekulacije su dobile zvaničnu potvrdu tako da će Bugatti Bolide biti proizveden u ukupno 40 primjeraka.

“Bolide je stvorio veliki entuzijazam prošle godine. Nakon njegove prezentacije, značajan broj entuzijasta i kolekcionara je zatražio da razvijemo eksperimentalni Bolide kao produkcijski automobil Bio sam zaprepašten reakcijama kupaca širom svijeta”, rekao je Stephan Winkelmann, predsjednik Bugattija.

Kao i prošlogodišnji koncept, produlcijska verzija će imati ekstremne aerodinamičke elemente, krovni usis i veoma nisku poziciju sjedenja. Nađalost, produkcijski automobil neće pokretati eksperimentalni motor koji razvija 1.824 KS i koji troši 110-oktansko gorivo za utrke, nego će ga pokretati motor koji isporučuje 1.578 KS i 1.600 Nm obrtnog momenta te troši gorivo od 90 oktana.

Automobil je dizajniran da ispuni međunarodne FIA sigurnosne standarde. Bit će težak 1.459 kg, teži za 210 kg u odnosu na unikatni model.

Bugatti Bolide će biti spreman za isporuke 2024. godine, a koštat će 4 miliona eura.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: