instant fap

Bure iz prošlosti: Arheolozi otkrili 5 hiljada godina star recept za pivo

Bure iz prošlosti: Arheolozi otkrili 5 hiljada godina star recept za pivo

Kineski seljaci vjerovatno su podizali kriglu piva prije pet hiljada godina, navodi se u novim istraživanjima, prenosi Guardian.

 Arheolozi koji proučavaju posuđe iz prošlosti u pokrajini Shaanxi u Kini pronašli su recept za pivo star pet hiljada godina.
“Kina ima ranu tradiciju fermentacije i dokaze da se odvijala na bazi riže. Međutim, prema našim saznanjima, ovo je prvi direktni dokaz o nastanku piva u Kini“, rekao je Jiajing Wang sa Stanford Univerziteta i prvi autor novog istraživanja.

Njegov tim je pregledao ostatke u posudama koje su pronašli kako bi otkrili široki spektar biljaka od kojih nastaje pivo, uključujući biljke Panicum miliaceum, Coix Lacryma-jobi i ječam. Otkriće označava najraniji poznati dokaz korištenja ječma u Kini, što ukazuje na to da je stigao u zemlju hiljadu godina ranije nego što se mislilo.

Arheolozi dodaju da je intrigantna činjenica da se pivo proizvodilo ranije nego što se počela uzgajati hrana, što je moglo imati veliku ulogu u razvoju društva.

“Proizvodnja i potrošnja piva možda može doprinijeti nastanku hijerarhijskih društava u Centralnoj regiji poznatoj kao ‘kolijevka kineske civilizacije”, kažu autori.

KOMENTARI