instant fap

Čak 10 posto djevojčica u BiH uda se prije 18. godine!

Čak 10 posto djevojčica u BiH uda se prije 18. godine!

Broj djevojčica koje se udaju prije punoljetstva u našoj zemlji iz godine u godinu sve više raste. Prema podacima UNICEF-a, 10 posto djevojčica u BiH godišnje se uda prije 18. rođendana

Ovakvoj situaciji najviše pridonosi ekonomska kriza koja primorava siromašne porodice da udaju svoje maloljetne kćerke kako bi ublažile svakodnevne životne muke, odnosno kako bi smanjile broj članova koje trebaju prehranjivati, piše Dnevni avaz.

Istraživanja Ombudsmena za djecu u BiH pokazuju da je u posljednjih pet godina više od 100 učenica u Federaciji BiH napustilo srednju školu zbog trudnoće i udaje, dok su 74 učenice u Republici Srpskoj učinile isto.

Također, prema podacima Ombudsmena, veliki broj djevojaka živi u vanbračnoj zajednici prije navršene 16. godine i čeka da prijeđe starosnu granicu kako bi mogle podnijeti zahtjev sudu i da im u vanparničnom postupku bude odobreno vjenčanje prije punoljetstva. Najčešće u brak stupaju 17-godišnjakinje koje su u drugom stanju i udaju se za punoljetne muškarce.

Amna Muharemović, šefica Ureda UN Womena u BiH, napominje da je prisustvo maloljetničkih brakova zabrinjavajuće, ali je istovremeno i apel nadležnim službama i institucijama za traženje adekvatnih rješenja. Ona napominje da se posljedice maloljetničkih brakova oslikavaju na cijelo društvo, jer su majke od petnaestak godina istovremeno i same djeca.

– To su djeca koja rađaju djecu i može se očekivati da će i ta djeca, odrastajući u siromaštvu, ostati bez osnovnih elementarnih uvjeta za život. Udajom prije 18. godine djevojke bivaju uskraćene i prilike za daljnjim školovanjem i obrazovanjem – kaže Muharemović za Avaz.

Jedna od najmlađih djevojčica koja se udala krajem prošle godine je i učenica osmog razreda u Srednjobosanskom kantonu. Ona je imala samo 15 godina, dok je njen muž punoljetan. Iako su je roditelji upisali u osmi razred, na većinu školskih časova nije dolazila te je na kraju prvog polugodišta imala više od 300 izostanaka, koje joj je razrednica opravdala nakon što je saznala da se njena učenica udala! Po završetku polugodišta djevojčica je prekinula osmogodišnje školovanje.

Premda je udaja maloljetnica zabilježena u cijelom svijetu, pa čak i u najrazvijenijim zemljama, najrasprostranjenija je u podsaharskoj Africi, južnoj Aziji i dijelovima Srednje Amerike.

Najveća stopa dječijih vjenčanja zabilježena je u Bangladešu, gdje se skoro 53 posto djevojčica udaje prije nego što napuni 15 godina života. Slijedi Nigerija, koja je dosegla 38 posto, zatim Čad sa 35 posto te Etiopija i Indija sa 31 posto maloljetnih nevjesta.

KOMENTARI