Čarobna biljka: Tjera komarce, uši i mrave, a neizbježna je i u kuhinji

Čarobna biljka: Tjera komarce, uši i mrave, a neizbježna je i u kuhinji

Metvica, menta, nana ili latinski Mentha longifolia vrlo je zahvalna i jednostavna za uzgoj i zato je svakako posadite u svoj vrt, iako će biti zadovoljna i u loncu na prozoru ili balkonu. Ima ih tridesetak vrsta i sve imaju posebna ljekovita svojstva, a budući da je višegodišnja biljka, u slučaju da je posadite u vrtu morat ćete je malo više krotiti jer će se svake godine značajno povećati.

Ono što je čini baš ljetnom biljkom jest činjenica da vam doslovno može osvježiti ljetojer sadrži različite arome, od klasičnog peperminta do mirisa koji podsjećaju na jabuke, jagode, pa čak i na ananas. U vrtu je jako dobra  jer svojim mirisom tjera uši, komarce i mrave, piše Jutarnji list.

Upravo je zbog toga treba saditi između povrća koje često napadaju uši, dok je u ukrasnom vrtu najbolje posaditi u dijelove vrta u kojima češće boravimo, posebno u večernjim satima, i ne želimo da nas u opuštanju uznemiravaju komarci.

U zemlji koja nije baš bogata, usred sezone rasta mjesto na kojem je metvica treba prekriti organskim pokrivačem i upotrijebiti organsko gnojivo. Zbog činjenice da se razmnožava vriježama vrlo brzo se širi.

Stoga treba paziti da se njezin bujan rast ograniči tako da je posadimo zajedno s lončićem koji će ograničiti rast korijena, a time i širenje metvice po gredicama, i zato lonce ne treba postaviti preblizu jedne drugima. Metvica nije prezahtjevna za uzgoj, tako da će dobro uspijevati i onima koji s njom nemaju previše iskustva

Ako ne želite koristiti metvicu za ukras, nego kao začin, morate uklanjati cvjetove čim se pojave, jer će se tako razviti više lišća i bit će aromatičnije.

Metvica se može uzgajati u većim saksijama ili u koritima, a zahvaljujući bujnom rastu, najbolje je saditi je u zasebnu saksiju koja se onda može postaviti u veću, ili u korito

KOMENTARI