instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Čarobna Hrustovačka pećina FOTO

Čarobna Hrustovačka pećina FOTO

Hrustovačka pećina se nalazi deset kilometara od Sanskog Mosta, u selu Hrustovo. Ulaz u pećinu je dubok, svod u unutrašnjosti pećine veoma visok, a dugačka je oko 1.000 metara. Pećina je uvijek prepuna posjetilaca, a posjeduje naučno-istraživačke, obrazovne i turističko-rekreativne vrijednosti.

Sve posjetioce ostavlja bez daha. Sama pećina je veoma prostrana, što ostavlja impozantan utisak, a putevi se u njoj račvaju u dva pravca. U njoj se mogu vidjeti čudesni oblici brojnih stalaktita i stalagmita, a arheološka istraživanja, koja su rađena početkom dvadesetog stoljeća otkrila su da je ulaz u pećinu nastanjivan od najranijih faza ljudskog postanka. Iskopavanja su otkrila praistorijska ognjišta, kao i ostatke kostiju pradavnih životinja, kojima se hranio prvobitni čovjek. Arheološka istraživanja Zemaljskog muzeja iz Sarajeva otkrila su ostatke grnčarije koji pripadaju takozvanoj „vučedolskoj kulturi“, čija je postojbina zapadna Slavonija i okolica Vukovara. Svi pronađeni predmeti čuvaju se danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

[AdSense-A]

Skoro je predstavljen i marketinški projekat razvoja Hrustovačke pećine, čiji je cilj prezentacija pećine u turističke svrhe. Planirano je definisati pristupne puteve i prilaze pećini, izgraditi parking prostor, riješiti imovinsko-pravne sporove, izgraditi infrastrukturu pećine, te odrediti nadležnost za upravljanje pećinom kao turističkom destinacijom.

Hrustovačka pećina nije istražena do kraja i ostalo je još oko dvjestotinjak metara gdje ljudska noga nikad nije kročila. Slijepi miševi u Hrustovačkoj pećini Slijepi miševi koji naseljavaju u kolonijama ovu pećinu su zaštićeni zakonom i ne smiju se uznemiravati u svojim skloništima. Ovi prirodni predatori noćnih insekata u ogromnom broju se mogu vidjeti na zidovima pećine, pa često posjetiocima nije ugodno kada ih vide u tolikom broju.

Uživajte u predivnim fotografijama Svjetlane Dragović.

KOMENTARI