instant fap

Čarobni trikovi za uklanjanje mrlja od kafe, vina i masnoće

Čarobni trikovi za uklanjanje mrlja od kafe, vina i masnoće

Mrlje na stolnjaku svakodnevna su pojava, no nekako smo posebno osjetljivi na one koje koristimo u posebnimprilikama. Pranje u perilici ne znači i savršeno čist stolnjak, jer efikasno pranje ovisi o vrstama mrlja (vino, umak, masnoća, kafa i sl.), njezinoj starosti te o vrsti i boji stoljnjaka. Evo savjeta kako im doskočiti!

Mrlje od crnog vina

Na mrlju stavite žlicu soli i ostavite nekoliko minuta pa zatim istrljajte prirodnim sapunom. Tek tada stavite u perilicu. Može se koristiti i limunov sok pomiješan snekoliko kapi deterdženta.

Mrlje od umaka

Nožem postružite eventulne ostatke pa sve pospite dječjim puderom i ostavite 10 minuta. Katkada je potrebno ponoviti postupak. Ako je stolnjak bijele boje možete koristiti izbjeljivač.

Prije stavljanja u perilicu na mrlju stavite nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa.

Mrlje od voća

Mrlju odmah natapkajte hladnom vodom. Ako odjeće je bijela, trljajte mrlju s mješavinom vodikova peroksida, vode i nekoliko kapi amonijaka. Ako je stoljnjak u boji, mrlju trljajte s bijelom krpom namočenom u sok od limuna.

Mrlje od kafe

Ako mrlja je još uvijek “vruća”, stoljnjak stavite preko sudopera i polijevajte vrućom vodom iz slavine. Ako je mrlja stara prije stavljanja u veš mašinu istrljajte je sapunom te otopinom amonijaka i alkohola.

Čokolada

Odmah namočite stolnjak u toplu vodu.Za bijele stoljanjke koristite bjelilo, a za one u boji perborat za tkanine u boji.

Vosak

Prvo nožem sastružite vosak, onda na mrlju stavite papir i pređite preko mrlje zagrijanim glačalom. Postupak ponovite nekoliko puta, dok se vosak ne ukloni. Na glačalo obavezno isključite paru.

KOMENTARI