instant fap

Castrov 86. rođendan obilježen tiho

Bivši kubanski lider Fidel Castro proslavio je 86. rođendan tiho i bez pojavljivanja u javnosti, a njegovi politički saveznici i građani uputili su mu čestitke.

Predsjednik Bolivije Evo Morales pohvalio je Castra zbog njegove međunarodne solidarnosti u poruci ocu kubanske komunističke revolucije, prenijeli su državni mediji.

Druga čestitka stigla je od predsjednika Nikaragve Danijela Ortege, koji je Castra opisao kao neumornog ljudskog vodiča.

Kubanski zvanični listovi objavili su čestitke običnih građana i dijelove nove knjige o čovjeku koji je vodio zemlju duže od pola vijeka.

Širom ostrva mladi su održali koncerte i priredbe u Castrovu čast, naročito u njegovom rodnom mjestu Biranu, na jugozapadu zemlje, prenio je AFP.

Castro je tokom višedecenijskog upravljanja Kubom odlučno čuvao svoju privatnost, do te mjere da mnogi Kubanci ni danas ne znaju imena njegove supruge i petoro djece.

Od kada je predao vlast svom bratu Raulu 2006. godine, Komandante je počeo da slavi rođendane u krugu svoje porodice.

Bivši lider se nije pojavio u javnosti od aprila, a od sredine juna nema ni njegovih komentara o međunarodnim pitanjima.

Fidel Castro je rođen 13. avgusta 1926. godine od imućnog španskog imigranta zemljoposjednika i kubanske majke koja je bila spremačica. Na vlast je došao kao vođa komunističke revolucije 1959. godine.

KOMENTARI