HomeSanski Most

CCI organizirao Javnu tribinu

Borislav Mikić kandidat za najboljeg igrača Prve lige FBiH
U organizacijia Centra civilnih inicijativa u Sanskom Mostu je održana javna tribina na kojoj su zastupnici iz kantonalne skupštine i federalnog parlamenta odgovarali na pitanja građana koja su obuhvatila nekoliko različitih oblasti

, poput zapošljavanja, ekologije i izgradnje infrastrukture.

tribina-cci
Na tribini se vodila zanimljiva diskusija, u čijem radu su učestvovali na jednoj strani izabrani predstavnici građana na višim nivoima zakonodavne vlasti, dok su na drugoj strani građani postavljali pitanja, te iznosili svoja mišljenja, prijedloge i sugestije. U radu tribine učestvovali su Mirnes Alagić, zastupnik Stranke za BiH u predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Nermin Bećirbegović poslanik u skupštini USK ispred Saveza za bolju budućnost, i Asim Kamber poslanik u Skupštini USK iz Stranke demokratske akcije.
Teme na javnoj tribini bile su zapošljavanje, ekologija i infrastruktura, međutim na tribini su se mogla čuti i pitanja iz domena ekonomsko-socijalne politike, depolitizacije obrazovanja, problem rješavanja pasa lutalica, izgradnje sanitarne deponije, te druga pitanja koja vežu za lokalnu zajednicu. Organizovanjem javnih tribina Centri civilnih inicijativa nastoje poboljšati komunikaciju građana i političara, odnosno približiti izabrane predstavnike u zakonodavnim organima običnim građanima koji su ih izabrali, istakao je Saša Smiljanić, koordinator CCI-a.
Mirnes Alagić, zastupnik u federalnom parlamentu je istakao da su ovakve tribine od velike koristi i za političare i za građane, te je naveo kako je ovo primjer jedne zdrave komunikacije između građana i njihovih predstavnika. On je istakao kako je nezaposlenost u Sanskom Mostu trenutno ključni problem, koji se može riješiti stvaranjem povoljnog poslovnog ambijenta kroz investiranje u idustrijske zone i izgradnju infrastrukture.
Poslanik u Skupštini USK Nermin Bećirbegović je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesa i prisustva građana na tribini, što predstavlja dodatnu obavezu političarima da se u budućem radu što je moguće više uhvate u koštac sa nagomilanim problemima. On je istakao da je broj nezaposlenih u stalnom porastu, te da u narednom periodu treba povesti računa o poticanju zapošljavanja građana u proizvodne djelatnosti, a za to je najprije potrebno stvoriti pozitivan poslovni ambijent koji bi privukao strana ulaganja.
Asim Kamber, poslanik u skupštini USK je pozdravio održavanje jedne ovakve tribine, s tim da je napomenuo da se ova praksa treba primjenjivati i u narednom periodu, jer političari u zakonodavnim organima su direktni predstavnici građana, i oni imaju pravo znati šta zakonodavna vlast radi za građane, a dužnost političara je da odgovaraju na sva postavljena pitanja. On je istakao kako je potrebno uvesti veću ozbiljnost i transparentnost u trošenju budžetskih sredstava.
Na javnoj tribini CCI je promovisao i Virtualni parlament koji je napravljen s osnovnim ciljem da poboljša odgovornost svih izabranih predstavnika, te njihovu komunikaciju s građanima. Građani na taj način od sada mogu komunicirati sa parlamentarcima i upućivati im sugestije, pokretati inicijative, tematske rasprave i slično. U CCI-u vjeruju kako će ova internet stranica pomoći da se predstavnici zakonodavne vlasti više približe građanima i da imaju uvid i u ono što građani misle o pojedinim problemima.

FOTOGALERIJA

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    winetu 10 godina ago

    Svaka cast Asimu Kamberu na ovakim iskrenim odgovorima i treba skinuti ove(KOMUNISTE-SDP)sa vlasti pod hitno.

DISQUS: 0